Zeepboek - de keuken van Werfzeep

Binnenkort…een kookboek voor zeep

In oktober bestaan we TIEN jaar en dat vieren we met een kookboek! Een kookboek voor zeep. Het wordt een dik boek met planten uit ons bos in de hoofdrol.

Het is al jaren een droom van me: een prachtig zeepboek maken waar al onze zeepkennis in terug te vinden is, zodat iedereen zelf thuis zeep zal kunnen maken. Ruim een jaar geleden zijn Sappho en ik begonnen aan het manuscript en nu gaat het er werkelijk van komen!

amandelbloesemchampagne
daar proosten we maar vast op!

En niet zomaar met champagne: nee, met zelfgebrouwen amandelbloesemchampagne! Te vinden in het boek! Het is namelijk stiekem een kookboek voor zeep in de breedste zin van het woord. Een receptenboek, waarin de ingrediënten natuurlijk altijd in een zeeprecept verdwijnen, maar af en toe ook in een aanvullend receptje. Want je kunt zoveel doen met amandelbloesems of met walnoten, rozenbottels, anijs of lavendel… daarover snel meer.

Jubileum

De mooiste aanleiding om nu daadwerkelijk het boek te realiseren is het wonderbaarlijke feit dat het alweer tien jaar geleden is dat ik begon met Werfzeep. In oktober zal het tien jaar geleden zijn dat ik de eerste werfzeepjes ziedde.

Rinske @ Werfzeep
Dus nu is het aan jou de beurt! (zegt onze stralende Rinske hier in gebarentaal)

Dat wil zeggen, als je dat wilt natuurlijk, we blijven ook gewoon onze mooie zepen maken dus het hóeft niet. Maar voor het boek heb ik een aantal planten uitgekozen die geweldige zeep maken en die groeien in het Wickenburghse bos – de bakermat van Werfzeep – en hiermee zeer uitgebreide recepten ontwikkeld. Om nog even bij amandelboesem te blijven, het eerste hoofdstuk, dat gaan we enfleureren. Van lavendel destilleren we etherische olie; calendula trekken we in zonnethee en van brandnetels maken we diepgroen chlorofyl. Om daarmee vervolgens zeep te maken. En uiteraard zijn alle zepen, net als het Werfzeepassortiment, plantaardig en superzacht voor de gevoelige huid.

Hier zie je alvast twee pagina’s over enfleurage:

enfleurage van amandelbloesemHet lijkt al zowat alsof het boek af is maar dat is schone schijn: dit is een dummyboek. Onze fantastische Bredase drukker heeft een dummy gemaakt zodat we alvast kunnen zien hoe het straks zal worden: ongeveer 400 pagina’s dik en gedrukt op het door ons gekozen duurzame, Duits papier.

Alleen het amandelbloesemhoofdstuk is alvast gedrukt, de rest van het boekblok is zoals je ziet nog leeg. Want we werken ondertussen hard door aan de rest. Naast het schrijven volg ik de planten ook al maanden met mijn camera op de voet en zal dat de hele zomer blijven doen, zodat ze het jaar rond in beeld komen.

De boekomslag ligt inmiddels zowaar vast. Sappho deed als eerste een voorstel, op basis van een foto van meekrapwortelextract in olie. Daarop maakte ik bovenstaande schets en vervolgens hing ik vier dagen met mijn camera boven een pan zeep in het bos. Het was een kwestie van het juiste licht, schaduw van takjes, doorkijk in de olie…

…maar, toen had ik hem te pakken. Ikzelf ben helemaal verliefd op de robijnrode kleur in dit beeld. Ook de schaduw op het hout is precies goed. En mijn rug was het er ook mee eens, dat het beeld klopte.

Zo ziet het er dus straks uit!

Zeepboek de keuken van WerfzeepZeepboek de keuken van WerfzeepTot zover. Dit wilde ik jullie alvast vertellen, maar er moet nog flink wat gebeuren voor het boek klaar is. Begin juni starten we een crowdfunding, want we kunnen nog wel wat hulp gebruiken. En momenteel rond ik het hoofdstuk DEN af. We hebben er onwijs veel zin in! En we zullen je geregeld via de nieuwsbrief en blog op de hoogte houden. Als je vragen hebt, of tips of andere ideeën, dan hoor ik het graag! ?

17 gedachtes over “Binnenkort…een kookboek voor zeep”

    1. Dat nog niet maar één van de crowdfundpakketten is een starterskit!

    1. Er komt deze week een crowdfunding online en een artikel met alle vragen; ik zal deze zeker meenemen! Groetjes, Rinske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *