Evelien met het Zeepboek! - Werfzeep

Het zeepboek: alle vragen!

Hoera, het zeepboek is te koop! Je kunt het HIER bestellen.

Ter ere van de lancering mochten we Evelien het hemd van het lijf vragen over het boek. Op Facebook en Instagram kwamen ook allerlei vragen binnen, dus dit interview is mede mogelijk gemaakt door jullie!

Evelien met het Zeepboek in het bos | Werfzeep

Hoe is het idee achter het zeepboek ontstaan?

Toen Evelien ging nadenken over wat ze allemaal wel en niet in het boek kwijt kon, kwam algauw het bos naar voren als kader. Evelien: “Het voelde heel krachtig om het dichtbij huis te houden. Ik vond het een mooi idee dat de basis voor het boek uit het bos zou komen. Dat is tenslotte waar veel Werfzepen zijn ontstaan.” Dit is dan ook de opzet geworden: Na een uitgebreide basisuitleg over zeep maken, volgen de hoofdstukken waarin planten uit het bos de hoofdrol spelen.

De hoofdstukken volgen daarnaast de seizoenen. Evelien: “In de lente werk je met bloesem en jong blad; in de zomer met ouder blad en bloemen; in de herfst met vruchten en zaden; en in de winter gaan we de grond in en graven we wortels op. Daardoor zit er een logische chronologie in het boek van kaft tot kaft.”

Waar komt die interesse in heilzame planten vandaan?

Evelien: “Ik heb van huis uit een voorkeur voor natuurlijke remedies. Toen ik in het bos ging wonen ontdekte ik al snel dat ik me middenin een zee van geneeskrachtige planten bevond. Daardoor wilde ik steeds meer leren over de planten die ik om me heen zag. Ik kijk nu heel anders naar mijn omgeving. Voorheen lette ik niet op de brandnetels (behalve dat ik er niet in stapte), nu kijk ik: staan ze al in bloei? Kan ik al wat oogsten? Ik voel heel veel respect voor die wilde planten. Ze zijn ontzettend krachtig, je hoeft ze geen water te geven, niet te wieden, en als je je erin verdiept bevatten ze vaak zoveel heilzame stoffen.” Het boek weerspiegelt die veelzijdigheid: je leert niet alleen zeep met de planten maken, maar ook kleur- en geurstoffen, en zelfs geneeskrachtige thee, soep of zalf.

het zeepboek - de keuken van Werfzeep

Wat is precies de inhoud van het zeepboek?

Na een uitgebreide introductie, uitleg over zeep maken en een basisrecept met stap-voor-stap instructies, zijn dit de hoofdstukken:

 • amandelbloesem 
 • brandnetel
 • den
 • jasmijn
 • calendula
 • lavendel
 • oost-indische kers
 • anijs
 • rozenbottel
 • walnoot
 • smeerwortel

Van elke plant leer je niet alleen wanneer je hem kunt oogsten, wat de heilzame eigenschappen zijn en hoe je er zeep mee maakt, maar ook ‘extraatjes’. Bijvoorbeeld een uitleg over hoe je walnoteninkt kunt maken voor het kleuren van zeep, hoe je bloemenwater maakt met een keukenwok, hoe je soep van rozenbottel maakt en zonnethee van calendula.

Mocht je niet zelf kunnen of willen wildplukken, dan vind je achterin het boek een hoofdstuk met verantwoorde adressen waar je alle ingrediënten kunt kopen.

Zeepboek | Werfzeep

Leer ik echt zelf zeep / etherische olie / een kruidenaftreksel / een swirl maken?

Evelien: “Jazeker! Ik heb de zeeprecepten zo duidelijk mogelijk opgeschreven, met stap-voor-stap instructies en veel foto’s. Ze lopen op in moeilijkheidsgraad en geven een goede inkijk in onze eigen Werfzeep-keuken. Als je het hele boek hebt doorlopen kun je jezelf absoluut zeepmaker noemen!”

Naast zeep leer je van de planten ook allerlei bereidingen maken die je nodig hebt voor zeep: (etherische) olie, geurstof en kleurstof. Voorin het boek, bij het introductiehoofdstuk, staat een basisrecept zonder toeters en bellen, dus dat is een goed opstapje om eerst het zeepmaken onder de knie te krijgen. Daarna kun je je storten op alle extra’s die wij zelf ook gebruiken, zoals swirls en zelfgemaakte extracten.

Kun je iets vertellen over wat voor soort zepen je leert maken?

De voorwaarden voor elk recept om in het zeepboek te mogen, waren:

 • gemaakt van een plant uit het bos
 • verzorgend voor de huid
 • lekkere geur.

Evelien: “Binnen die voorwaarden heb ik het bewust bij douchezepen gehouden. Ik wilde immers al zoveel vertellen dat ik wel tien boeken had kunnen schrijven.” De twaalf zepen die je leert maken, zijn zepen waarmee je je lichaam en gezicht kunt wassen. Je kunt ze ook gebruiken als handzeep. Elke zeep is verzorgend voor de huid en heeft zijn eigen heilzame werking. Evelien: “Ik kan niet eens een favoriet noemen…eigenlijk zijn alle zepen in het boek mijn favoriet. Dingen zoals shampoo komen wie weet ooit in een vervolgboek!”

Wanneer en waar kan ik het boek bestellen?

Evelien: “Je kunt het boek nu al via de crowdfundingpagina voorbestellen. Daarmee help je ons enorm, want het (milieuvriendelijke) papier voor het boek wordt speciaal voor ons in Duitsland gemaakt. In juli gaan ze aan de slag, en de crowdfunding is een goede indicatie van hoeveel mensen het boek willen hebben.”

Na die tijd zul je het boek ook via onze site kunnen bestellen. Eind oktober wordt het dan naar je toegestuurd!

Hoe duur is het boek?

Het boek kost 39,50. Tijdens de crowdfunding zijn de verzendkosten gratis!

Wil je nog iets toevoegen?

Evelien: “Ja, kijk maar hieronder:).”

Reacties

8 reacties op “Het zeepboek: alle vragen!”

 1. janoukkelderman

  ????

 2. Marlies Vermeulen

  Is het boek inmiddels al te bestellen (pre-order)???

 3. Marja Eestermans

  Heb er even 100 procent van gemaakt. Succes!

  1. Evelien

   Woohoo! Geweldig!! 🙂

 4. Marlies Vermeulen

  hier zie ik alleen de crowdfund

  1. Evelien

   Hoi Marlies, de crowdfunding ís pre-order! Als je via het platform alvast een boek bestelt krijg je het in het najaar kosteloos thuisgestuurd, maar je kunt ook andere voordelen kiezen.

 5. Eline Sluijter

  Prachtig!! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *