Het zeepboek drukken!

Het Zeepboek is gedrukt (en wordt momenteel gebonden)

Het is bijna zover: het Zeepboek komt eraan!

Het boek is inmiddels gedrukt en wordt momenteel gebonden. Dit filmpje, gemaakt door Laura op de eerste drukdag, geeft een kijkje in de drukkerij:

Dat lijkt al behoorlijk echt.

Anderhalf jaar geleden zag het er nog zo uit:

Zeepboek - het begin

Begin april 2018 had ik me al eens een paar dagen in het boshuis opgesloten om in het boek te duiken. We hadden toen twee concept-hoofdstukken en zoals je ziet had het hoofdstuk jasmijn al de juiste openingsfoto. Maar verder was het nog een totaal ander boek.

Het begon allemaal in het najaar van 2017. Twee jaar geleden bedachten Sappho en ik aan de lunchtafel van Druk dat we samen een boek zouden kunnen maken en nu zijn we een levenswerk rijker. Sappho heeft vanaf het begin meegedacht en ze heeft de illustraties en de krankzinnig mooie vormgeving gemaakt. Doordat het in zo’n lange tijd organisch kon ontstaan, zijn teksten en foto’s met de vormgeving mee geëvolueerd. Gaandeweg ontdekte ik maar al te goed hoe bijzonder dat is, want het levert veel meer werk op. Maar ook een uniek eindresultaat. Ik ben enorm trots en dankbaar tegelijk voor dit mooie boek!

Zeepboek - de keuken van WerfzeepNaast Sappho was het boek ook niet geworden wat het nu is zonder Laura en Rinske. Onze huisfotograaf Laura is geregeld naar ons bos en naar het zeepatelier gekomen om van alles en nog wat vast te leggen, van zeepswirls tot aan het destilleren van etherische lavendelolie aan toe. En ze heeft zich zonder morren aan de klus gewaagd van het drukklaar bewerken van 1100 foto’s. En Rinske, schrijver, copywriter en niet te vergeten zeepzieder bij Werfzeep, heeft de redactie gedaan. Wat naast het redigeren van de tekst ook meerdere brainstormsessies over de lijn van het boek inhield.

Inhoudsopgave Zeepboek
de inhoudsopgave

Ik heb een jaar lang mijn hoofdrolspelers – elf planten uit ons bos – gevolgd en elke week met mijn camera vastgelegd. Ik heb er recepten mee ontwikkeld die geheel in de geest van Werfzeep zijn ontstaan en toch een eigen, unieke draai hebben gekregen. We zijn naar Frankrijk afgereisd om de zepen op een prachtige plek vast te leggen (in een heel mooi huis van vrienden) en met name sinds vorige winter heb ik dagelijks aan het boek gewerkt. Het was soms heftig maar ik heb er geen minuut spijt van gehad. Het was een unieke ervaring en fantastisch om te doen.

laura en sappho bij NPNEn nu is het af. Sterker nog, het is al gedrukt!

Een paar dagen nadat ik het manuscript had ingeleverd ben ik op de boot naar Engeland gestapt om mijn hoofd nu dan toch eindelijk leeg te laten waaien. Op de dag dat de druk begon zijn Laura en Sappho naar de drukkerij gegaan om een kijkje te nemen. Ook de samenwerking met NPN Drukkers in Breda is een feest, wat een vakwerk!

De boeken zijn inmiddels gedrukt en worden momenteel ingebonden.

We verwachten de boeken eind oktober (je kunt het Zeepboek wel al bestellen). Hieronder kun je alvast een paar pagina’s zien.

Zeepboek dennenzeep recept Werfzeep
recept dennenzeep

 

Zeepboek calendulamaceraat Werfzeep
ter voorbereiding op de calendulazeep: maceraat trekken

 

Swirlzeep maken - Werfzeep

We houden je op de hoogte!


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Het Zeepboek is gedrukt (en wordt momenteel gebonden)”

 1. Mieke

  Hallo lieve Evelien, wat heb jij en je mede helpers een pracht boek gemaakt.
  Ik vind het fantastisch.

  Liefs
  Mieke

  1. Evelien

   Hoi Mieke,

   Wat lief, dankjewel! Komen jullie naar de presentatie? Dan kun je meteen je verse exemplaar meenemen!

   liefs
   Evelien

 2. Veronique

  Reuze benieuwd naar jullie boek. Hou me op de hoogte!

  Veronique

  1. Rinske

   Hoi Veronique, het boek is inmiddels te koop, je kunt het hier ook inkijken!
   http://www.werfzeep.blog/zeepboek/zeepboek-inkijkexemplaar/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *