Liesbeth dennenzeep zeepboek zeeprecept recept biologische zeep

‘Onze’ thuiszeepmakers van 2022!

Drie jaar geleden brachten we ons Zeepboek uit, een paar weken terug deden we een oproep. We waren benieuwd: zouden er sinds de eerste ’thuiszepen’ na de lancering, nog meer zeepmakers aan de slag zijn gegaan? De reacties overtroffen onze stoutste verwachtingen! In deze blog, ter ere van drie jaar Zeepboek, jullie ’thuiszepen’ uitgelicht.

Het basisrecept is een vertrekpunt voor veel beginnende thuiszeepmakers. Leuk om te zien dat zelfs hieraan veel mensen meteen hun eigen draai geven.

Zeepboek zeep basisrecept bijvoet

Maina van De Heksenschool maakte deze basiszepen, en voegde er een bijvoetaftreksel aan toe voor de warme kleur.

ViljaQuist zeepboek basisrecept voedselbank kerstpakketVilja maakte in haar keuken wel 300 basiszepen, terwijl haar man, voor wie Vilja mantelzorger is, er gezellig bij zat.

Na veel experimenten had Vilja zo’n grote voorraad dat ze besloot er een nuttige bestemming voor te vinden. Dat werd de Voedselbank. Zij voegden deze zepen toe aan Kerstpakketten, voor een feestelijke zeepverrassing straks!

De weelde natuur walnootzeep zeepboek biologisch afbreekbare zeep walnootinkt

Walnootzeep recept zeeprecept Werfzeep zeepboekDeze prachtige walnootzepen werden gemaakt door Karin en Karima van De Weelde Natuur. Dit zeeprecept is een gevorderd recept met meerdere lagen, een precieze uitleg van hoe je alles kunt maken staat in het Zeepboek.

De uitvoering van Karin en Karima is geweldig, Evelien laat weten van jullie vakwerk onder de indruk te zijn! Rechts zie je de walnootzeep zoals die in het boek staat: ze lijken echt veel op elkaar dus.

Liesbeth dennenzeep zeepboek zeeprecept recept biologische zeep

Ook indrukwekkend: deze dennenzeep van Liesbeth. In het Zeepboek staat niet alleen het recept voor deze zeep met zijn decoratieve laagje dennennaaldenpoeder, maar ook nog toegevoegde recepten voor hoe je dit poeder maakt, plus een recept voor dennenstroop.

Marthe Holman brandnetelzeep zeepboekNog een recept uit het Zeepboek: brandnetelzeep. Marthe zette dit recept naar haar eigen hand door de zeep in verschillende vormpjes te gieten: de zeep uit de kleine vormpjes is lichter geworden dan die uit de grote. We vinden het zo mooi om te zien hoe mensen zich de recepten eigen maken en experimenteren. Dat doucht ook nóg lekkerder, denken we.

Lucie Viet brandnetelzeep zeepboek biologisch handgemaakt brandnetel

 

 

 

 

 

Ook Lucie ging aan de slag met het brandnetelrecept. Ze schrijft dat ze graag zoveel mogelijk werkt met restproducten en zelfgevonden of -geplukte ingrediënten. Naast brandnetelzeep maakte ze ook zeep naar eigen recept! Bijvoorbeeld eentje met was en honing van haar eigen bijen. De zeep hieronder is ook van haar; deze is gemaakt met St. Janskruid.

LucieViet zeep werfzeep zeepboek St Janskruid

NathalieDuPre natuurzeep bloemen zeepboek werfzeepDat jullie met eigen recepten gaan experimenteren naar aanleiding van ons boek, vinden we natuurlijk fantastisch. Nathalie maakte de bovenstaande bloemenzepen, met verschillende bloemige etherische oliën. Ze schrijft dat ze natuurgeneeskundig aromatherapeut is, en haar eigen kennis goed kan combineren met het creatieve proces van het zeepmaken. We kunnen ons de hemelse geur van haar bloemenzepen alleen maar voorstellen.

Anet zeep geitenmelk brandnetel werfzeep zeepboek

Anet maakte volgens eigen recept deze geitenmelkzepen, met warme geuren van sinaasappel, kaneel en steranijs. Ze gebruikte een aftreksel van brandnetel voor de kleur.

Petra koffiezeep natuurzeep werfzeep zeepboek

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit recept is gemaakt door Petra: het is een zeep met koffie die ‘ruikt als kruidcake’!
Myria bergamotzeep met maandzaad zeepboek zeeprecept zeep maken

Myria maakte deze prachtig subtiele zepen, met een maanzaadscrub en geurend naar bergamot.

Monica zeep scrub zeezout zeepboek Werfzeep zeep maken biologisch
Monica, tot slot, ging helemaal de andere kant op: ze maakte deze dramatische swirlzeep, geurend naar lavendel, mirre en patchouli, met geactiveerde houtskool en een laagje Himalayazout. Ze schrijft dat dat zoutlaagje een eenmalig experiment was, omdat het vocht blijft aantrekken en er steeds afvalt. Het ziet er wel schitterend uit! En natuurlijk zijn we zelf ook niet onbekend met experimenten die anders uitpakken dan je bedoeld had… zeepmaker word je alleen door heel, heel veel uit te proberen.

Iedereen ontzettend bedankt voor jullie bijdragen! Ben je door deze blog enthousiast geworden om thuis je eigen zeep te leren maken? In deze blogpost kun je digitaal door het Zeepboek bladeren en kijken of het ook iets voor jou is.

Reacties

3 reacties op “‘Onze’ thuiszeepmakers van 2022!”

  1. Wat leuk om te zien dat al die mensen hun eigen zeep hebben gemaakt zeg! Ik moet zeggen dat ik de site sowieso interessant vindt, bedankt!

    1. Rinske

      Wat leuk om te horen! Daar doen we het voor:)

  2. Sandra

    Ook ik gebruik het basisrecept! Vraagje: Stel dat ik meer wil maken, kan ik de ingrediënten dan gewoon X 1,5 doen? Of kloppen de verhoudingen dan niet meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *