Werfzeep-zeepboek-makingof12

Stel je zeepvragen aan Evelien

Misschien had je het al gelezen: er komt een tweede druk van het Zeepboek aan! Ter ere van die gelegenheid kun je nu alle zeepvragen kwijt die je altijd al aan Evelien wilde stellen.

Toen ik voor het eerst met het Zeepboek aan de slag ging, deed ik al vrijwilligerswerk voor Werfzeep. Daardoor had ik de luxe dat ik mijn vragen direct aan Evelien kon stellen.

Tijdens een telefoontje met haar vroeg ik hoe ik ervoor kan zorgen dat het loogmengsel en basisoliënmengsel tegelijk goed op temperatuur komen. Want, oh, wat had ik zitten klungelen met mijn eerste basiszeepje: dan waren de vetten weer te ver afgekoeld, had ik ze weer heel even opgewarmd, was het loogmengsel weer te koud geworden, enzovoort. Wat fijn dat ik Evelien toen om hulp kon vragen, daarmee werd ik echt verder geholpen in mijn zeepmaakskills.

Uiteindelijk zijn mijn eerste basiszeepjes goed gelukt!

Vraagbaak naar aanleiding van de tweede druk

Ik schrijf deze blog op een bijzonder moment: de tweede druk van het boek ligt bij de drukker! Op de foto zie je de stapels gedrukte pagina’s klaarliggen om te worden samengevoegd tot mooie twee kilo wegende Zeepboeken.

Werfzeep Zeepboek tweede druk drukker

Dit willen we graag vieren met alle Zeepboekfans. Het lijkt ons leuk jullie de kans te geven om, net als ik in het begin, jullie zeepvragen direct aan Evelien te stellen.

Heb jij ook een vraag voor Evelien? Zet hem onder deze blog, of mail naar post@werfzeep.nl. Ik zal al jullie vragen doorgeven aan Evelien en de antwoorden verzamelen in een nieuwe blog! PS Ik zal dan óók het antwoord op mijn temperatuurvraag verklappen.

Evelien signeert Zeepboek tijdens de boekpresentatie

Reacties

23 reacties op “Stel je zeepvragen aan Evelien”

  1. Tess

    Super gaaf! Vorig jaar heb ik gelukkig al het zeepboek bemachtigd en ben sindsdien verliefd geworden op zeepjes maken. Alhoewel ik wel nog een vraag heb voor de expert.. :P.

    Op welke manier kun je goed testen welke etherische oliën goed bij elkaar passen? Ik doe nu telkens wat druppeltjes verschillende soorten etherische olie mixen op een wattenschijfje totdat ik een lekkere geur heb bereikt. Echter lijkt de geur dan uiteindelijk in de zeep toch erg anders te zijn.. Enig idee waar dit aan kan liggen?

    1. Antje

      Mijn zeepboek is al helemaal versleten door het vele gebruik ervan. 🙂 ontzettend bedankt voor de inspiratie! Mijn vraag:
      Ik heb een mal van wit polyethyleen laten maken voor de zepen. Na 24 uur wil ik de zeep eruit halen maar deze zit stevig in de mal vast. Ik moet de zeep eruit snijden en de stukjes zeep zien daardoor minder mooi uit. Jullie werken ook met polyethyleen mallen. Hebben jullie een tip voor mij hoe ik het stuk zeep makkelijk eruit kan krijgen? Hartelijke groet!

  2. Jolanda

    Wat leuk, een tweede boek! Ik woon in Zweden en maak hier zeep, ik haal veel tips uit jullie boek en ga zeker de tweede ook zien te bemachtigen. Mijn vraag is, hoe kan je ervoor zorgen dat de geur van je zeep na een tijd niet vervaagd…

  3. Sophie Haasnoot

    Ik maak sinds deze lente zeep en vind het o ontspannend! Nu waren de zepen die ik vorige week uit de mallen haalde na 30 uur nog best plakkerig, waar kan dat aan liggen?

    Ook vroeg ik me af waar jullie de zeepmallen kopen?

    Groetjes!

  4. Ineke

    Als ik zelf maceraat maak, is het dan zo dat ik rekening moet houden met de basisolie die ik heb gebruikt voor het maceraat te maken om deze te gebruiken in de zeep?

    En komen er nieuwe dingen in de tweede druk te staan? Of blijft het hetzelfde?

  5. van de Pol

    Superleuk, een 2e druk!! En dat we nu onze vragen mogen stellen!!

    Ik ben benieuwd naar de antwoorden op bovenstaande vragen en ik heb zelf 2 vragen:
    Als ik zeep maak vragen mensen mij wel eens of zo’n zeepje wel hygiënisch is, bijvoorbeeld op het wastafeltje op het toilet. Verder ik vraag mij af of de voedende stoffen uit kruiden, klei of oliën eigenlijk wel iets doen voor de huid aangezien je het sop gelijk afspoelt.

  6. Nynke

    Wow, een tweede druk alweer! Gefeliciteerd!
    Ik vroeg mij af hoe het zit met trace. Ik leerde dat je het zeepbeslag pas in de mal mag gieten bij trace. Maar in jullie zeepmaak filmpjes, zie ik dat het zeepbeslag redelijk vloeibaar in de mal gegoten word. Hoe zit dat?

    Daarnaast vraag ik me af of een dikkere trace ook zorgt voor hardere zeep?

    Alvast bedankt!

  7. Evelien

    Wat ik me op dit punt het meeste afvraag, denk ik, is of er meer richtlijnen zijn vwb parfumeren dan in het boek beschreven.
    Ik zou het erg zonde vinden als er een berg zeepjes tevoorschijn komen die toch niet zo fris ruiken. Bijvoorbeeld bepaalde groepen die elkaar juist aanvullen/ versterken (of elkaar juist tegenwerken) waardoor je toch altijd safe zit tot je ervaring genoeg hebt opgedaan om meer te durven experimenteren.

  8. Roos

    Ik vraag me af of de toevoegingen van de planten en kruiden maceraten, hydrolaten en dergelijke wel echt iets doen voor de huid. Ik heb namelijk in meerdere artikels gelezen dat de loog de heilzame werking van de planten verwoest en omdat je de zeep gebruikt om je kort mee te wassen en het vervolgens meteen afspoelt de heilzame werking van de planten sowieso niet de tijd krijgen om in te trekken in de huid. Waarom beschrijven jullie dan toch dat de ingrediënten van de zeepjes een goed effect hebben op de huid?

    1. Ineke

      Ik heb nog een vraag. Klopt het dan de ene zeep zachter en iets wat plakkeriger is dan de ander? De basiszeep droogde top! Nu de oostindische kerszeep gemaakt en die blijft plakkerig na 4 weken drogen. Hebben jullie enig idee hoe dit komt?

    2. Heleen

      Ik heb een vraag over de cacao boter. De geur blijft wat overheersen . Doe ik iets verkeerd of? Moet wel zeggen dat na een paar keer gebruiken de cacao geur minder word

  9. Monique

    In de recepten staat vaker houtskool genoemd. Moet ik daar speciale voor hebben of kan ik een houtskoolblokje fijnmalen wat normaal vd bbq gebruikt word? Is er verschil?

  10. Merel

    Hi! Ik ben zo benieuwd wanneer de antwoorden komen op bovenstaande vragen?

    1. Rinske

      Hoi Merel, waarschijnlijk over een kleine maand…we zijn nog druk aan het verzamelen!

  11. Meriam

    Ik ben echt MEGA-FAN van Werfzeep, vind jullie producten echt Top.
    Als het tweede boek weer andere informatie en ideeën heeft ga ik het weer kopen hoor!
    Mijn vraag. Na hoeveel tijd is de loog uit de zeep verdampt? Zeep moet 4 tot 6 weken harden, maar is dit ook de tijd dat al het loog is verdampt? En het water?
    Ik hoor het graag, ga zo door. X

    1. Meriam

      …nog even voor de duidelijkheid….na hoeveel tijd is de zeep dus in principe al veilig voor gebruik? En klopt het dat als je de tijd korter aanhoudt je zeep sneller op is?

    2. Evelien

      Het staat ergens in het boek beschreven, ik kan zo snel niet terug vinden waar. Maar bij elk recept word beschreven dat de stukken nog 4 weken op een droge plek weggelegd dienen te worden.
      Vertrouwende op de informatieve manier waarop het boek geschreven is, kan je er rustig vanuit gaan dat 4 weken de juiste tijd is.
      Persoonlijk zou ik korter echt niet aanraden ivm de loog.

  12. ineke

    Nog een vraag: Hoe gebruik ik honing in een zeep? Net zoals de rozenbottelmoes? Of kan ik dit berekenen met de zeepcalculator?
    Of is het totaal anders?
    Ik ben heel benieuwd.

    Voor honingzeep voor haar.
    En eigenlijk ook heel benieuwd naar scheerzeep.

  13. karin

    Een vraag over hydrolaten en maceraten: moeten deze nog door een officiële instantie getest worden voordat jullie ze verwerken in de zeep?

  14. Cocky

    Graag wil ik weten of ik ook pure lijnolie (consumptiekwaliteit) kan gebruiken om mijn zeep te maken. Deze is immers heel vitaminerijk en gezond. Hebben jullie hier ervaring mee? Is het dan ook handig om er andere vetten bij te gebruiken?

  15. Nadine

    Heel gaaf, de tweede druk!

    Mijn vraag gaat heel specifiek over de tomatenplant. Zelf houd ik enorm van de geur van de bladeren, dus wilde ik opzoeken of ik hier ook bijvoorbeeld een hydrolaat van kon maken. Daar heb ik uiteindelijk geen antwoord op kunnen vinden, maar ik las wel dat het zo nu en dan als natuurlijke pesticide op planten wordt gebruikt. Dat deed me vermoeden dat het misschien toch niet zo’n goed idee was.

    Mijn vraag is dus: Denk je dat we veilig tomatenblad in zeep kunnen gebruiken, en welke verwerkingsmanier zou je aanraden (hydrolaat?)?

  16. Lieke

    Gefeliciteerd met de tweede druk!
    Zelf maak ik al ruim een jaar mijn eigen zeepjes en shampoo’s nadat ik jullie boek cadeau heb gekregen en ik heb twee prangende vragen waar ik online weinig of geen antwoord op kan vinden.

    Allereerst vraag ik mij af hoe veilig het gebruik van etherische oliën zijn in zeep. Van sommige etherische oliën wordt gebruik tijdens zwangerschap bijvoorbeeld afgeraden, of dat ze pas vanaf een bepaalde leeftijd veilig gebruikt mogen worden. Hoe gaan jullie hiermee om? Gebruiken jullie een bepaald naslagwerk om te bepalen welke etherische oliën veilig gebruikt kunnen worden of is het voor afwasbare producten zoals zeep niet nodig om hierop te letten?

    Ten tweede ben ik benieuwd op welke manieren ik een blijvende geur kan krijgen in mijn zeepjes zonder het gebruik van etherische oliën (of geuroliën). Kan ik hiervoor het beste een maceraat met geurige kruiden maken? Of een thee trekken en die gebruiken ipv water voor het loogmengsel? Of werkt het gebruik van een hydrolaat dan beter? Ik ben bang dat de geur te licht zal zijn of te snel vervliegt. Hebben jullie hier ervaring mee?

    Ik ben benieuwd naar alle antwoorden!

  17. Eva

    Ik ben erg benieuwd waar jullie de zeepmallen hebben laten maken? Ik kan namelijk geen geschikte zeepmallen vinden voor de soort blokjes zeep die ik graag zou willen maken.. En hoe duur is jullie zeepmal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *