Werfzeep wildplukwandeling op landgoed wickenburgh in het kader van het zeepboek

Wildplukwandeling & wilde lunch

Tijdens de zeepboek-crowdfunding kon je je inschrijven voor een exclusieve wildplukwandeling + lunch in ons bos. Dit was één van de crowdfund-opties en op een verrassend zonnige herfstzondag was het zover.

Wildplukwandeling

Er was plek voor twaalf deelnemers en verder was Anne-Fleur nog aanwezig om alle onderstaande foto’s te schieten en Tayyibah als onmisbare bos-assistente. Mensen kwamen vanuit het hele land, zelfs uit Limburg en Groningen.

We begonnen de dag met koffie en wilde kruidenthee (getrokken van verse watermunt, citroenmelisse, brandnetel, smeerwortelblad en rozemarijn; gedroogde calendula en verveineblaadjes).

De warme boslunch begon met de inmiddels in de krant geteste rozenbottelsoep uit het Zeepboek, gevolgd door wilde pasta (linguine met een romig-groene saus gemaakt van allerlei bosplanten) met Oost-Indische kers-kappertjes, geroosterde brandnetelzaadjes en noten,  en armeluisstrooikaas uit het boek. Tot slot was er bramencrumble met bramen, amandelen en hazelnoten uit het bos.

Op tafel stond ook vers gemaakte anijs-rozenbottellimonade, vlierbloesemsiroop en ik had zelfs een laatste fles amandelbloesemchampagne uit het voorjaar bewaard, speciaal voor deze dag, maar door de drukte schoot die er helemaal bij in. Voor vijftien man koken doe ik ook niet elke dag… Die fles verdient dus nog een ander mooi moment.

Alle recepten volgen verderop in deze blog zodat, als je er trek van krijgt, je ook aan de slag kunt!

Werfzeep wildplukwandeling op landgoed wickenburgh in het kader van het zeepboek
Het was prachtig weer en het bos liet zich van haar kleurrijkste kant zien.

Om onze handen te warmen namen we mokken kruidenthee mee het bos in.

Werfzeep wildplukwandeling wilde knoflook zoeken
Wilde knoflook op het bospad.

We waren nog maar net op pad toen we wilde knoflook vonden. In deze tijd van het jaar staan er enkel nog wat schuchtere sprietjes omhoog maar zelfs op de paden groeit hier geurende knoflook!

Werfzeep wildpluk wandeling, brandnetel plukken en met je vingers oprollen om rauw op te eten

In het Zeepboek legde ik al uit hoe je brandnetels met je blote handen kunt plukken en hoe je dan toch niet geprikt wordt. Je kunt ze zelfs oprollen en dan rauw  opeten. Zodra we een bosje tegenkwamen deed ik het voor.

Werfzeep wildplukwandeling Landgoed Wickenburgh
De oprijlaan van het landgoed, met op de voorgrond rozenbottels.

Werfzeep wildplukwandeling in het Wickenburghse bos - Zeepboek

Er groeien hier allerlei vlieren, bramen, pruimenboompjes en hazelaars. Maar natuurlijk ook bosreuzen als paardenkastanje, es, els, beuk en eik. Van paardenkastanjes kun je wintervoeten-crème maken! (Hiervan volgt deze winter een recept op de blog.) En jonge beukenblaadjes kun je tot aan juni eten in de sla. Daar hebben we nu niet zoveel aan maar aangezien je ze ook kunt inmaken zoals wijnbladeren, kun je naast maandenlang vers eten ook het jaar rond dolma’s maken.

Werfzeep wildplukwandeling

Werfzeep wildplukwandeling Wickenburghse bos in de herfst

Werfzeep wildplukwandeling 16e eeuwse duiventoren landgoed Wickenburgh
De prachtige 16e eeuwse duiventoren van het landgoed.

Het Zeepboek wijdt een heel hoofdstuk aan de grove den. Hier zie je de moederboom van het landgoed. Moederboom, omdat op deze reuzenden na enkel een nazaat op Wickenburgh staat, en omdat het de kraamkamer van het bos is als het gaat om reigernesten. Ook nu alle baby-reigers al lang uitgevlogen zijn, kun je de nesten nog zien zitten.

Naast den passeerden we een aantal andere hoofdrolspelers uit het boek: smeerwortel, bosjasmijn, walnoot en de al genoemde rozenbottel en brandnetel.

Walnootbolsters! In het boek staan recepten voor walnootolie en het maken van walnootinkt.
Wildplukken in het Wickenburghse bos, zevenblad voor pastasaus!
Op verschillende plekken in het bos groeit zevenblad.

 

Ik ken best wat mensen die een hekel hebben aan zevenblad. Het is een sturdy plant die gemakkelijk woekert en voor je het weet je hele tuin overneemt. Het heeft niet voor niets de aandoenlijke bijnaam ’tuinmansverdriet’. Maar de uitdrukking ‘if you can’t beat it, eat it’ gaat zeker op voor zevenblad. Ik zie het als gratis groente!  Zevenblad heeft veel smaak en bevat o.a. vitamine A en C, kalium en magnesium. Je kunt er superlekkere pesto van maken, maar ik snij het ook door salades, stamppot of, zoals vandaag dus als basis voor wilde pastasaus.

Wildpluklunch

Ja, ook in de herfst en zelfs in de winter nemen we plaats aan de buitentafel. Een wildpluklunch past natuurlijk ook perfect in de buitenlucht, maar nu was het ook noodzaak: het boshuisje is veel te klein voor zo’n grote groep. Voor de zekerheid hadden we aan weerszijde van de tafel vuren gemaakt maar eigenlijk viel het reuze mee met de kou. Het was heel gezellig!

wildpluklunch met Werfzeep! En Daisy en Anne-Fleur
(alleen Daisy had het een beetje koud. Maar de geluksvogel vond al snel een oplossing.)

 

Wildpluklunch Werfzeep - wilde pasta met zevenblad, brandnetel, paardebloemblad, paardebloemwortel, palmkool
Tijd voor een bord wilde pasta!

Na de rozenbottelsoep uit het rozenbottelhoofdstuk (daarover vind je hier meer) volgde de wilde pasta. Ik had de dag ervoor 1,5 liter saus voorbereid! Dat was voor het eerst maar het werkte heel erg goed en het was ook precies genoeg voor 15 man, dit recept kun je dus gemakkelijk voor grote groepen gebruiken. De pastasaus is gemaakt van brandnetel, zevenblad, paardbloemblad en -wortels, gepofte knoflook, palmkool en spruitkool uit de moestuin. Over de pasta strooiden we steeds een snuf geroosterde brandnetelzaadjes en geroosterde walnoten. Het wilde pasta-recept vind je hier.

Wilde pasta van linguine met bosgroenten, walnoten en brandnetelzaadjes
Wilde pasta van linguine met bosgroenten, walnoten en brandnetelzaadjes.

Als je al rozenbottelmoes op voorraad hebt (omdat je rozenbottelzeep of -soep hebt gemaakt), is limonade maken vervolgens een eitje. Hoe je eenvoudig moes van bottels maakt vind je uiteraard in het boek.

Recept voor rozenbottellimonade

  • giet 750 ml water in een pan
  • voeg daar 250 ml rozenbottelmoes aan toe
  • en 200 gram suiker, als je een zoetekauw bent misschien 250 gram
  • 2 el anijszaadjes
  • 4 kardemompeulen

Breng aan de kook. Laat een kwartiertje pruttelen en draai dan het vuur uit. Om de kruiden goed in te laten trekken laat ik het pannetje met een deksel erop nog een dag staan, kook het dan nog één keer op en schenk het dan in een steriele fles. Klaar is de limonade!

Het recept voor vlierbloesemsiroop vind je in een eerdere blog.

Het toetje, bramencrumble, is een enorme aanrader. Zo lekker en zó makkelijk gemaakt! Daarvan vind je het recept hier.

Werfzeep wildplukken - wilde lunch met Roxy

Wildpluk Zeepboek, Werfzeep wildplukwandeling in het Wickenburghse bos

Reacties

3 reacties op “Wildplukwandeling & wilde lunch”

  1. Cathy Doorten

    De links ontbreken van de zinnen.

    Het wilde pasta-recept vind je hier.

    Daarvan vind je het recept hier.

    1. Evelien

      Hoi Cathy, je hebt gelijk, er ging iets niet goed. Maar het is eindelijk voor elkaar, als het goed is staat alles er nu op. Laat je het weten als je ermee aan het wildplukken en koken slaat? Groetjes Evelien

    2. Cathy Doorten

      Bedankt.

      Mooi zo.

      Zo kan iedereen naar de recepten toe als ze dat willen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *