Werfzeep Zeepboek kaft

Zeepboek: terugblik op het maakproces

Ter ere van het tweejarig bestaan én de tweede druk (!) van het Zeepboek, vandaag een terugblik naar het maken van het boek!

Werfzeep atelier proosten op het Zeepboek
Evelien, Sephora en Anne-Fleur proosten samen met Sappho en Seda (de ontwerpers) op het boek.

Het tot stand komen van het Zeepboek had flink wat voeten in de aarde. Naast ruim tien jaar kennis en ervaring van Evelien, ging er een hele denk- en conceptfase aan vooraf. Vervolgens moesten er recepten worden getest, een vormgeving en foto’s gekozen, redactie gedaan, een drukkerij gezocht…

Ter ere van het tweejarig bestaan van het boek, kijken we vandaag terug naar het hele proces. En vergeet niet dat je Evelien nu ook vragen kunt stellen als thuiszeepmaker! We zijn druk bezig alle vragen te verzamelen, over een paar weken komen de antwoorden eraan.

EvelienMetBoek_StudiodeRijk06-768x1152
Evelien met een allereerste ‘dummy’, een bijna leeg voorbeeldboek.

Denken, schrijven, nog meer denken

Evelien liep al langere tijd rond met het idee een boek te maken. Het concreet maken van het concept was een hele reis op zich. Welke insteek was nou de leukste? Hoe leg je een complete beginner het proces van zeepmaken uit? Welke planten moesten echt in het boek? En in welke volgorde moesten ze staan?

Werfzeep Zeepboek kaft
De afbeelding op de kaft…van allereerste schets tot het uiteindelijke beeld!

Naast brainstormen met Laurens en vrienden en bekenden, had Evelien hier in het atelier ook een hele redactie zitten! Iedereen las mee met de eerste stukken tekst en gaf feedback. Toen het concept eenmaal vast lag en het boek gemaakt ging worden, heb ik Evelien geïnterviewd. Hier kun je lezen wat er uiteindelijk precies in het boek terecht is gekomen en waarom Evelien voor deze inhoud heeft gekozen.

Werfzeep Zeepboek Seda testkeuken
Lonneke en Jaap in hun keuken, druk bezig met een zeepexperiment.

Testkeukens en foolproof recepten

De ‘redactie’ in het atelier gaf niet alleen feedback op de lopende tekst, maar ook op de recepten. Die feedback was natuurlijk ontzettend belangrijk. Waren de recepten wel te volgen voor een beginner? Stond iedere stap voldoende duidelijk uitgelegd?

Werfzeep Zeepboek Seda testkeukenOm dat te testen vroeg Evelien een aantal mensen in haar nabije omgeving om proefkonijn te zijn. Onder andere Seda van Studio Vrijdag (onze ateliergenoten en de ontwerpers van het boek) testte in ons atelier één van de recepten uit, onder toeziend oog van Buba. Met de feedback van de testers kon Evelien de recepten net zolang aanscherpen tot ze écht helemaal ‘foolproof’ waren en ook voor een beginner te volgen.

Seda stuurde ons ook nog deze foto’s door van haar vrienden, Lonneke Worm en Jaap Hermans, die aangestoken werden door het zeepvirus en met het boek de prachtigste zepen maakten – zie foto – in hun keuken in Amsterdam Noord!

Werfzeep Seda ZeepboekDeze geweldige foto kregen we ook van Seda…het Zeepboek van haar vriendin Lonneke, inmiddels zo intensief gebruikt dat de kaft eraf ligt.

Vormgeving en foto’s

Natuurlijk moest het hele proces van het zeepmaken, én de ingrediënten, ook mooi in beeld gebracht worden. Zoals gezegd vroegen we Sappho en Seda van Studio Vrijdag voor het ontwerp. Sappho maakte de geweldige illustraties en legde de definitieve vorm van de hoofdstukken vast. Voor de beelden – voor zover ze niet van Evelien zelf waren – vroegen we onze vaste fotograaf Laura de Rijk.

Werfzeep swirlzeep foto
Laura staat op een stoel om precies het goede beeld te kunnen maken van Evelien die een smeerwortel-swirlzeep opgiet.

Laura maakte niet alleen prachtig beeld van de zepen en planten, maar ook de foto’s voor de recepten. Dit was een hele leuke tijd in het atelier: om de haverklap roerde er iemand in een speciaal pannetje of stond Laura weer op een stoel om precies de goede hoek te kunnen pakken voor haar foto. En het resultaat is prachtig geworden!

Werfzeep-druk-zeepboek
Pagina’s van het boek worden gecontroleerd.

Bij de drukker

In NPN drukkers in Breda vonden we de perfecte drukkerij, die met heel veel aandacht en liefde voor detail het boek drukte.

Werfzeep-druk-zeepboek4-1024x683
Laura bezocht het atelier en maakte onder andere deze foto van het moment supreme…de druk van het boek!

En toen was het zover, ruim twee jaar na het op papier zetten van de eerste teksten: het Zeepboek was klaar! Met een regenachtige maar geweldige boekpresentatie in het bos vierden we het met zijn allen.

Tot onze grote vreugde viel het boek ook bij talloze thuiszeepmakers in de smaak. Zozeer zelfs, dat er nu dus een tweede druk aankomt. Daar zijn we ontzettend trots op! We hopen dat het Zeepboek ook de komende jaren weer veel mensen kan inspireren om ook hun eigen zeep te gaan maken. En tot slot nog een keer een reminder: ben je al zeepmaker en heb je een vraag? Stel ‘m nu aan Evelien!

Werfzeep-druk-zeepboek3-768x1152
Laura en Sappho met een eerste gedrukte pagina van het boek…terecht trots:).

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *