Zeepboek update

Vorig jaar was het Zeepboek nog een idee, nu is het een prachtig full-colour boek van ruim 400 pagina’s. Er hebben veel mensen keihard gewerkt om het boek zo mooi te maken. Daarom leek het ons leuk om jullie een kijkje achter de schermen te geven!

Recepten voor het Zeepboek

Het was een grote uitdaging voor Evelien: elf nieuwe recepten ontwikkelen die niet alleen lekkere zeep opleveren, maar ook thuis goed te volgen zijn én die je langzaam opleiden tot volleerd zeepmaker. Wij op de werkvloer zagen de meest kleurrijke creaties langskomen. Al onze familieleden en vage kennissen zijn inmiddels voorzien van de heerlijke zepen die dit opleverde.

Evelien legt de laatste hand aan een meerkleurenswirl.

De uiteindelijke recepten zijn helemaal Werfzeep! Gemaakt met biologische, koudgeperste plantaardige oliën die nog al hun werkzame stoffen bevatten. Gekleurd met natuurlijke kleurstoffen, en met de subtiele geur van biologische etherische olie. Het leuke is dat het Zeepboek je ook leert hoe je al die extra dingen moet doen. Zo leer je bijvoorbeeld een maceraat – aftreksel in olie – maken van smeerwortel, kleurstof isoleren uit brandnetels en met behulp van een keukenwok geurig jasmijnbloesemwater winnen.

Hoe win je jasmijnhydrolaat met een keukenwok?

Beeld, opmaak en redactie

Terwijl de teksten en de recepten werden geschreven, kwam een ander belangrijk onderdeel: het beeld. Een Zeepboek met planten in de hoofdrol kan niet zonder mooie foto’s van die planten. Ook vroegen de recepten om plaatjes ter ondersteuning en moest het boek als geheel goed in elkaar passen.

Glimp van een willekeurig hoofdstuk: den!

Twee mensen hebben ons hier enorm bij geholpen: Laura De Rijk van Studio De Rijk en Sappho Panhuysen van Studio Vrijdag. Laura maakte en bewerkte in totaal meer dan 1100 foto’s voor het boek! Sappho bedacht het format, verwerkte alle beelden, en zorgde in het algemeen dat het boek er fantastisch uitziet. Daar komt zoveel meer bij kijken dan je zou denken… Welke letter gebruik je voor de koppen? Hoe zorg je dat de recepten duidelijk te onderscheiden zijn van de andere informatie? Het allerbeste resultaat is als je al die moeite er niet meer van afziet en een boek in je handen hebt dat er volkomen vanzelfsprekend uitziet, alsof het alleen maar zo kon. Zo’n boek is het Zeepboek geworden, met dank aan de inzet van Laura en Sappho.

Sappho doet een dansje met de drukproef.

Teamprestatie

Een laatste stap in de opmaak van het boek was de tekstredactie. Naast dat de tekst inhoudelijk moet kloppen, moet ‘ie ‘lekker’ op de pagina staan. Geen dubbele spaties? Geen hoofdletters vergeten? Geen ingewikkelde of kromme zinnen meer? Voor het Zeepboek heb ik dat gedaan, samen met Sappho. Daarna ging Evelien er nog een laatste keer overheen.

Sappho en Rinske druk bezig met de tekstredactie; op de voorgrond zie je de drukproef.

Ondertussen hielp ook de rest van het Werfzeepteam volop mee. Anke en Sephora lazen mee met de tekst en keken kritisch naar de recepten, onze zeepmakers wierpen zich op als proefkonijn. Zelfs sommige collega-Drukkers kwamen een zeep maken om te testen of dat zelfstandig zou lukken, met alleen de instructies uit het boek. Al met al is het een boek geworden waar de liefde van alle Werfzepers vanaf spat.

Mooi gezicht: alle boekzepen samen op het voorblad van het boek.

Bij de drukker

Het Zeepboek wordt gedrukt door NPN Drukkers, op milieuvriendelijk papier dat speciaal voor ons in Duitsland is gemaakt. Laura ging bij de drukkerij langs toen de persproef voor ons boek werd gemaakt.

Laura bij NPN.

Extra leuk: de proeven voor het boek lagen naast een schetsboek van Rembrandt, dat op dat moment in opdracht van het Rijksmuseum werd gedrukt! Maar er lag ook een boek van een hedendaagse Nederlandse kunstenaar naast. NPN is een drukkerij die voor iedereen toegankelijk wil zijn en elke opdracht zo perfect mogelijk uitvoert. Hun bedrijfsfilosofie past goed bij ons en we zijn blij dat ze ons boek zo zorgvuldig en met aandacht gaan drukken!

Kleurencheck bij de drukkerij.

Wanneer is het boek klaar?

Om dit Zeepboek te kunnen maken hebben we steun gehad van enorm veel mensen. Om te beginnen alle mensen die hebben meegedaan aan de crowdfunding. Daarom is het ook zo leuk om al een kijkje in de keuken te geven van hoe mooi het wordt. We kunnen niet wachten tot we alle boeken naar jullie kunnen opsturen!

Eind oktober rollen de boeken van de band en krijgen wij ze binnen. Kort daarna kunnen we ze dan opsturen naar hun nieuwe eigenaren. Wil je het Zeepboek ook nu al bestellen? Dat kan via deze link. En in de tussentijd blijven we jullie zeker op de hoogte houden!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *