Werfzeep hydrolaat stoken verbena Botanische Tuinen II

Botanische Tuinen II: pluk en hydrolaat

In het najaar plukken we altijd verse kruiden en planten in de Botanische Tuinen Utrecht. Daarvan stoken we dan meteen hydrolaat voor onze Botanische Tuinenzeep II. In deze blog vertelt Sephora, onze ‘chef wildpluk’, hoe dat gaat!

Werfzeep wildpluk Botanische Tuinen bergamot
Hadassa plukt heel voorzichtig blaadjes van de bergamotboom. We mochten er maar een aantal plukken, omdat hij deze lente wat moeite had met uitkomen.

Op maandag 4 oktober ging ik samen met Hadassa op weg naar de Botanische Tuinen om de laatste kruiden en planten te plukken voor dit jaar. We gingen voor helichrysum, bergamot, verveine en papyrus.

Werfzeep Botanische Tuinen bergamot detail
Bergamotblaadjes in detail. Bergamot is een soort citrusvrucht. De blaadjes ruiken heerlijk fris, kruidig en citrusachtig tegelijk!

Het was een mooie dag om te plukken, de herfst heeft duidelijk zijn intrede gedaan in de tuinen. De meeste planten zijn uitgebloeid, staan in het zaad of zijn aan het afsterven. We konden daarom de verveine en helichysrum flink terugknippen voor de winter.

Werfzeep Botanische Tuinen helichrysum terugsnoeien
Hadassa snoeit de helichrysum terug.
Werfzeep Botanische Tuinen papyrus
Er was gelukkig ook nog flink veel papyrus!

Onverwachts stond de Oost-Indische kers ook nog fier overeind en hebben we daar ook nog wat van mee kunnen nemen. Daar kunnen we niet genoeg van plukken, want het zit in de groene kleizeep én in de kruidenshampoo!

Werfzeep Botanische Tuinen Oost-Indische kers
Sephora, helemaal blij met een onverwachte goede oogst aan Oost-Indische kers.

Oh wat waren we blij met de oogst van verveine en bergamot. Ons hydrolaat was helemaal op, en aangezien we afhankelijk zijn van het oogstmoment hadden we daardoor de Botanische Tuinenzeep II een tijdje niet op voorraad. Na het plukken op maandag 4 oktober, konden we meteen gaan stoken. De bergamotbladeren en verveine worden samen in de hals van de alambiek gestopt, kokend water onderin de ketel en stoken maar!

Werfzeep hydrolaat stoken verbena Botanische Tuinen II
Hadassa stopt de verbena in de ketel.

Na een aantal uur stoken hadden we zo’n 2,5 liter heerlijk fris ruikend hydrolaat. Dit hebben we dezelfde week nog gebruikt bij het maken van nieuwe Botanische Tuinen II zeep. Over een aantal weken is die weer beschikbaar in de webshop!

Werfzeep alambiek hydrolaat verbena
Onze alambiek, met het verse hydrolaat ernaast!

Reacties

Eén reactie op “Botanische Tuinen II: pluk en hydrolaat”

  1. A.Quanjer

    Wat leuk om te lezen! Ik gebruik jullie zeep al enige tijd en ben er blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *