Een kopje koffie met zeepmaker Anne

We hebben een team van gepassioneerde zeepmakers die elke week fanatiek in de pannen roeren om onze zeep te maken. Omdat we graag willen laten zien wie de gezichten achter onze zepen zijn, introduceren we deze maand graag onze nieuwe zeepmaker!

Anne en Emma zitten in Koffie Leute, er staat elektronische muziek van het heerlijke dynamische kaliber dat alleen in Koffie Leute kan draaien. Buiten is het grijs en guur, maar binnen is het warm. We zitten aan de bar tussen de platen terwijl Anne een cappuccino drinkt met een mooi latte art zwaantje. 

“Ik kom hier al best wel lang” zegt ze, “Iemand uit mijn vriendengroep die vaak bij Koffie Leute is, begon met Werfzepen waardoor steeds meer mensen om mij heen het gingen gebruiken. Werfzeep is natuurlijk gemaakt met bio-ingrediënten, dus om die reden zal het me ook wel zijn opgevallen. Mijn moeder heeft eigenlijk mijn hele leven een biologisch cateringbedrijf gehad, Maria’s. Twee jaar geleden is ze daarmee gestopt, maar als kind wilde ik graag weten wat biologisch betekende en werd ik mij meer bewust van de herkomst van voedsel. Ik ben toen al jong gestopt met vlees eten, het voelde niet meer goed toen ik leerde hoe de vork in de steel zat.”

De weg naar Werfzeep

Anne weet hoe ze een keuken draaiende houdt vanuit haar eerdere werkervaring. Mega relevant voor de keuken van Werfzeep! Daarover vertelt ze: “Ik heb bij VanPlanten gewerkt, dat is een veganistische keuken. Dat had ook een klein team en was mijn eerste restaurant keukenbaan in een lange tijd. Daarvoor heb ik vaker in de horeca gewerkt, ook op de vloer, achter de bar in de klimhal gestaan en ben ik ook kort personal trainer geweest.”

Het klinkt alsof je van actief bezig zijn houdt: “Ja, ik ben gaan denken wat ik belangrijk vind in mijn werk. Ik kwam tot de conclusie dat ik graag een verschil wil maken door de dagelijkse dingen met aandacht te doen. Een kleine handeling als je handen wassen wordt daardoor iets krachtigs.”

“Toen ik op Instagram de vacature voorbij zag komen voor Zeepmaker, dacht ik “ja, dit is wat ik wil doen”. Ik vind het fijn dat we hier met plantaardige en biologische ingrediënten werken en dat we iets positiefs produceren. Aangezien biologisch en lokaal eten iets is wat ik van huis uit heb meegekregen, iets waar ik dankbaar voor ben, vind ik het heel fijn om hier bij Werfzeep ook alleen met producten te werken waar ik volledig achter kan staan. Heerlijk! Dat waren dingen die ik belangrijk vond in het vinden van een baan, samen dat het een sociale missie heeft en dat het team op elkaar is ingespeeld.”

De handen uit de mouwen

Als ik vraag hoe werken met je handen Anne helpt, antwoordt ze: “Ik denk dat ik dan dichter bij mezelf blijf staan. Toen ik studeerde merkte ik dat ik best wel abstract aan het denken was, waardoor ik mezelf soms kon verliezen. Als ik iets fysieks doe, kan ik wat makkelijker in het hier en nu staan waardoor ik meer kan aarden. Ik zit van mezelf al veel in mijn hoofd, dus het is fijn als dat een beetje gebalanceerd wordt.”

De sfeer

Je noemde al dat het fijn is als er een sociale missie achter je werk zit, wat zijn waarden die jij belangrijk vind? “Ik vind de menselijkheid hier heel erg terugkomen. Ik word nu natuurlijk nog ingewerkt, maar ik merk dat er veel ruimte en aandacht is om fouten te maken en te leren. Dat het ook niet wordt gezien als fouten maken maar als onderdeel van het proces. Ik vind het ook heel sterk dat er veel wordt overlegd en dat je als teamlid wordt betrokken bij wat we doen bij Werfzeep.”

“Ik vind het moeilijk om voor de beschrijving van de werksfeer niet een cliché-woord te gebruiken, maar ik ervaar het hier als erg gezellig en tegelijkertijd ook kalm. De sfeer is gewoon heel fijn en open, iedereen is heel lief. Ik voel me erg welkom hier! Dat zorgt er ook voor dat ik de ruimte voel om te leren en te ontdekken wat mijn plek hier is.”

Het zeep maken

Aangezien Anne de fijne kneepjes kent van het in een keuken werken, zet ze die ervaring ook in bij het maken van zeep: “We hebben vanochtend lavendelzeep gemaakt, dat is een swirlzeep. Ik vond het heel leuk om dat nog van Mercedes te leren, dat ze het stokje nog door heeft gegeven nu ze naar Zweden is. Vandaag heb ik die voor de tweede keer gemaakt. De zeep wordt dan in twee delen opgesplitst waardoor je een lichte helft krijgt en aan de andere helft wordt dan een kleurmaceraat toegevoegd waardoor het een beetje paarsig wordt. Dit ‘swirl’ je dan door de andere helft heen in de mal, waardoor er mooie vormen ontstaan.”

“Ik vind het leukste moment wanneer je zeep gaat maken, wanneer je de loog bij de vetten toevoegt en het gaat verzepen. Je moet dan opletten wanneer het dikker wordt en of je trace hebt. Zien hoe de zeep dan achter de staafmixer aansleept en hoe die dikker wordt, is heel tof. Het is leuk om te leren waar de nuances liggen bij elke zeep en wanneer je iets nieuws kan toevoegen.”

“Ik vind de basisvetten afwegen ook heel leuk. Het is best een karweitje om de cacaoboter in kleine stukjes te hakken zodat het egaal smelt in de pan, maar leuk om te doen! Het afwegen van de etherische oliën vind ik soms nog best spannend, dat is natuurlijk een kostbaar ingrediënt. Ik ben dan altijd erg gefocust.”

De favorieten

“Voordat ik hier kwam werken, kocht ik vaak de ylang ylangzeep, die vind ik heel erg lekker ruiken. De bloesemzeep heb ik van de zomer meegenomen op vakantie. Daar zijn nu allemaal fijne herinneringen aan verbonden. Imke had het er laatst ook over om elk jaar een vakantiezeep uit te zoeken, een heel leuk idee. Net heb ik de groene kleizeep geprobeerd en die vind ik ook heel fijn om de dag mee te beginnen. De geur is heel fris en aards, best wel een coole combi. Ik ben nog in de ontdekkingsfase welke zeep nou echt mijn favoriet is.”

Blij met Anne 

Wij zijn trots dat Anne onderdeel is van ons zeepmakersteam met haar jarenlange praktische keukenervaring en liefde voor plantaardige en biologische ingrediënten. Samen steken we de handen uit de mouwen en hebben het volste vertrouwen dat Anne zich de komende tijd ontwikkelt tot een volleerd zeepmaker met alle botanische kennis!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *