Evelien hoog in de boom tussen de appels

Het jaarlijkse appels plukken

Zelf haarspoeling maken van appel tot azijn: deel 1 |

Er wordt bij Wickenburgh een bijzondere traditie in stand gehouden. Elk jaar is er een grote appelplukdag in de voormalige boomgaard van het landgoed. Er staan hier tientallen hoogstam appelbomen. Dit jaar gaan we niet alleen appels plukken voor een wintervoorraad aan moes en taart maar ook het begin van haarspoeling!

Appelboomgaard op Wickenburgh - Werfzeep

Melrose appels plukken

De Melrose appelbomen zijn zo’n 50 jaar geleden geplaatst en zonder ladder of plukzak kom je niet ver, ze zijn dus met recht hoogstam te noemen. Het ras Melrose is in 1937 in Ohio ontstaan en is de laatste jaren niet echt hip, ik had er voorheen ook nog nooit van gehoord. Misschien omdat ze vrij laat oogstbaar zijn? Hoe dan ook, hier op Wickenburgh is het een fameuze appel, want zonder koelcel blijven ze tot het voorjaar goed en de bomen zijn kerngezond, met veel opbrengst, zonder bespoten te worden.

Melrose, goede bewaarappels op Wickenburgh - Werfzeep

Evelien gaat appels plukken op landgoed Wickenburgh - Werfzeep

Appels plukken op landgoed Wickenburgh - Werfzeep
Bovenin hangen de grootste appels…

Appels plukken op landgoed Wickenburgh - Werfzeep

Evelien plukt appels op landgoed Wickenburgh - Werfzeep

Appelplukdag

De appelplukdag is traditiegetrouw supergezellig, met veel mensen over. De bewoners van de boerderij zijn supergastvrij met tafels vol zelfgebakken taarten en een buurvrouw die wafels bakt. Maar dit keer hoorden we er te laat van en kwamen we een paar dagen later appels plukken. Zoals je ziet, hangen er nog zo onwijs veel appels ná de plukdag! Écht meer dan je aankunt. Wat een weelde. Want hier hebben dus al tientallen mensen een wintervoorraad appels vanaf gehaald.

Melrose appels van Wickenburgh - Werfzeep

Melrose appels zijn goede bewaarappels, we plukken meestal een krat of drie vol en doen daar tot begin april mee, zonder koeling. De schil wordt alleen langzaamaan wat stugger, met een waslaagje erop. Dat is de beschermlaag waardoor ze zo goed blijven. De eerste drie maanden eet ik ze nog graag zo uit de hand, daarna krijg ik meer de neiging om te schillen. En met zoveel appels kun je veel leuke dingen doen.

De moes bijvoorbeeld van dit soort is echt geweldig (tot ik deze leerde kennen dacht ik dat appelmoes niet echt voor mij was). Maar ook appelmembrillo, zoals ik het uit Litouwen ken, of gedroogde schijfjes. Die zijn echt verbazingwekkend smaakvol!

Walnootbomen - Juglans Regia - op Wickenburgh - Werfzeep

Achterin staan ook nog een aantal walnootbomen. Ook hier is er zo’n overvloed dat iedereen naar hartelust kan rapen. Met de noten heb ik deze winter ook meer plannen dan alleen drogen en opeten… Wordt vervolgt.

Appels plukken op landgoed Wickenburgh - Werfzeep
De gevallen appels blijven lekker liggen, goede voeding voor de bomen!

De foto’s geven misschien het idee dat ik hier keihard alleen aan het werk ben, maar dat lijkt maar zo omdat Laurens fotografeerde. Hijzelf plukt supersnel, en klimt zo van de ladder af de boomtoppen in voor de allergrootste appels.

Evelien en een krat vol appels na het plukken op landgoed Wickenburgh - Werfzeep

Dit jaar heb ik meer plannen met de appels dan om ze alleen op te eten. Want ik spoel mijn haar na het wassen met de shampoo al jaren na met appelciderazijn, en dat wil ik wel eens from scratch gaan maken.

N.B. dit recept is inmiddels beproefd en super! Zie hier ons recept voor appelciderazijn.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *