Werfzeep Imke is op ambachtelijke wijze zeep aan het gieten

Ontmoet Imke

Imke voor werfzeep

Imke is al in september 2023 gestart bij Werfzeep als zeepmaker, maar we hebben haar nog niet officieel met je kennis laten maken. Aan de kade voor Koffieleute spreken we elkaar over wat Imke blij maakt, moeilijke zepen, je thuis voelen en haar creatieve projecten als illustrator.

Ze kijkt me verlegen aan als ik haar vraag zich voor te stellen: “Wat zegt een mens over zichzelf? Ik ben Imke, 28 jaar en kom uit Limburg. Voor mijn studie illustratie aan de HKU ben ik naar Utrecht verhuisd. Ik vind het erg leuk om met mijn handen bezig te zijn. Beeld vind ik een mooi medium, het is toegankelijk en spreekt iedereen aan. Ik kan mijn fantasie erin kwijt en dat vind ik heerlijk, want daar heb ik genoeg van.”, haar ogen twinkelen.

Als ik haar vraag wat ze voor het laatst getekend heeft, geeft Imke een verrassend antwoord: “Mezelf met een pak tofu in m’n handen haha. Als ik een model nodig heb, fotografeer ik mezelf. De vrouw uit de tekening trekt huisjes uit de grond omdat ze zich ontworteld voelt, ze is op zoek waar haar wortels liggen. Als voorbeeld voor de huisjes heb ik een pak boter en tofu gebruikt. Het zijn hele rare foto’s”, zegt ze lachend.

“De tekening is een opdracht voor een artikel over een meisje dat vluchteling is en hier al 28 jaar woont, maar zich nog steeds niet thuis voelt. Dat vind ik heel mooi, dat ik daarvoor iets mag maken, dat ik iets daaraan kan bijdragen. Dat zij zo’n verhaal heeft en dat ik dat dan op een andere manier in beeld mag brengen, niet te letterlijk, maar dat het ook een poëtische inslag mag hebben.”

Betoverd door zeep

“Ik werkte eerst bij KEEK, eerst in de lunchroom voor en daarna achter bij de bakkerij in de keuken. Werken met hele fijne ingrediënten vond ik heel erg mooi, zij hebben natuurlijk duurzaamheid ook hoog in het vaandel. Omdat het op drukke dagen net te hectisch voor mij was, ben ik toch iets anders gaan zoeken.”

“Toen ben ik gaan rondzoeken naar ambachtelijke plekken waar ze mensen zochten. Bij Werfzeep zochten ze toen nog niemand, maar later stuurde mijn zusje een bericht door dat er een vacature openstond, dus ik was super blij. Het ambachtelijk werken vind ik met illustratie ook het leukste, dus ik heb mijn sollicitatiebrief ook getypt op een typemachine en deze bestempeld en geïllustreerd.”

“Ik vind het Werfzeepteam erg gezellig, een hele leuke groep mensen om mee te werken. Het is heel fijn om met mijn handen te werken met zo’n leuke groep mensen. Het heeft op een bepaalde manier ook iets creatiefs, bijvoorbeeld op de manier hoe de zeep reageert. Toen ik voor het eerst een gesprek had met Laurens over hoe ik het vond gaan, kon ik alleen maar zeggen: “ik vind het magisch!” Werfzeep past erg goed bij mijn kernwaarden. “Ik word er blij van dat het ook echt nut heeft wat ik sta te maken en dat het een duurzaam product is.”

“Werfzeep past erg goed bij mijn kernwaarden.”

“Het is bijzonder om het gehele proces te leren van zeep maken, ook om iedere keer weer met iets anders te oefenen. Nog nooit heb ik zo’n leuke baan gehad, maar binnen Werfzeep ben ik nog niet uitgeleerd! Ik heb een aantal zepen onder de knie waar ik mij comfortabel bij voel maar er is nog zoveel om te leren. Ik vind het heel leuk om nu ook bij Charlotte en Anne-Fleur te zien hoe zij dan met de nieuwe recepten bezig zijn. Überhaupt hoe dat in zijn werk gaat met samples.”

“Ik vind de Tayyibahzeep echt waanzinnig lekker, maar die heb ik laatst gemengd en dat ging zo snel. Ik had echt paniek haha, maar hij zat wel goed in de mal, dus hij heeft mij overleefd.”

De kat, de boom en het warme nest

Imke is erg te spreken over de sfeer binnen Werfzeep: “Het is heel veilig en fijn. Iedereen is zo lief, het voelde meteen als een hele warme groep waar je in terechtkomt. Dat vind ik echt heel fijn. Ik ben vaak een beetje verlegen, dus ik heb kat-uit-de-boom-kijk-tijd nodig. We kunnen grapjes maken, er kan gelachen worden, maar er kunnen ook serieuze dingen besproken worden: Ben je daar nu wel aan toe of niet? Of waar heb je nu behoefte aan? Ja nee, Ik vind het echt super fijne sfeer. Als ik mij wat minder voel, dan hebben we het van tevoren er even over en dan kijken we wat is dan prettig om te doen. Waar voelt iedereen zich fijn bij?” 

Maar waar is Imke nou trots op?: “Ik vond het wel spannend om iets nieuws te beginnen” Dus hier beginnen en me dan nu eigenlijk zo thuis voelen, is iets wat ik heel erg fijn vind. Dat ik mij zo op mijn gemak kan voelen bij hun. En dat ik net bijvoorbeeld twee zepen mengde en kan denken: oh dat is gelukt! Charlotte zegt dan: “maar meid dat komt heus wel goed”. Ik vind het elke keer leuk als het mooi in de mal zit.”

Als het maar met je handen is

Eerder vertelde Imke al dat ze binnenkort een expositie in Gent van een striptekening heeft, dus ik vraag haar welke creatieve projecten ze nog meer heeft lopen: “Ik verzamel echt van alles, zo ook stenen met streepjes erop. En ik dacht heel leuk om één lange leporello tekening te maken met waar die witte lijn dan zo op doorloopt. Ik doe ook aan monotypen en linoprinten, dat wordt mijn vakantie in België deze zomer. Ik kijk er echt naar uit om meer technieken te leren. In september ga ik daarnaast bloemen stempelen in Leidsche Rijn tijdens het Natuur en Cultuur Festival.”

Een aantal prachtige illustraties van Imke

Een aantal prachtige illustraties van Imke

“Ik vind het leuk om verschillende materialen te leren kennen: of het nou stof, papier, drukinkt of zeep is.” Wat vaak terugkomt in mijn werk zijn kleine alledaagse dingen die je vindt door even bewust stil te staan, dat zie ik ook bij Werfzeep terugkomen. Het kleine zegt vaak iets over een groter geheel. Dat heeft iets heel poëtisch. Ik vind überhaupt gewoon dat je vaak niet ver hoeft te gaan om iets bijzonders te vinden. Dat vind ik ook in het atelier: mijn collega’s zien, dat er een lief briefje ligt van Anne Fleur van de vorige dag, een mooi zacht stukje cacao wat bovenaan de doos zit, een bepaalde olie die de hele dag geurt aan je handen. Ik kan de hele dag wel lachen!” 


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Ontmoet Imke”

  1. Marga Arents

    Dag Imke, dankjewel voor jouw verhaal, voor de inkijk in jouw leven. Hoe je in het leven staat, wat jou boeit, waar je blij van wordt, hoe je jouw talenten ontwikkelt. Ik voel me door jouw openhartigheid geraakt.
    Ik wil je wensen dat je jouw hart kunt blijven volgen, met vertrouwen in eigen kunnen.
    Heb het goed Imke, in je werk, in de kunst en met de mensen om je heen.
    Lieve groet, Marga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *