Werfzeep_Charlotte_groen_portret_horizontaal

Team Werfzeep: Charlotte

Sinds vorige winter is ons team bijna verdubbeld, en daar laten we graag wat meer van zien! In een nieuwe serie blogs maak je elke keer kennis met één van de Werfzepers. Vorige keer gaf Marie het stokje over aan Charlotte, die bij ons de meeste zepen ziedt.

Werfzeep_Charlotte_flessen

Hoe kwam je bij Werfzeep terecht?

“Mijn zus Anne-Fleur werkte er al, dus ik kende Werfzeep via haar. Op een gegeven moment ging zij samen met Buba de workshops overnemen van Laurens. Ze zochten deelnemers voor een proefworkshop. Ik heb toen meegedaan en vond het geweldig. De vibe, het soort bedrijf, en zeker ook het zeepmaken zelf. Toen er een vacature kwam bij Werfzeep, heb ik met Anne-Fleur overlegd: vind je het goed als ik solliciteer? Gelukkig wilde ze het samenwerken met mij wel uitproberen.

Overigens was het niet de eerste keer dat ik zeep maakte, ik had het eerder zelf al eens geprobeerd. Hilarisch verhaal: een paar jaar later trok ik voor Sinterklaas het lootje van Anne-Fleur. Die had allerlei olietjes op haar lijstje staan. Ik dacht daardoor dat zij ook zeep wilde gaan maken, dus ik kocht een soort zeepkit. Maar ik bleek het totaal verkeerd begrepen te hebben. Pakte ze in plaats van een flesje lekkere gezichtsolie, een paar afwashandschoenen uit.

Ik kom van oorsprong uit de mode. Toen ik was afgestudeerd wilde ik heel graag een duurzame collectie maken, maar het bleek vreselijk moeilijk om dat ook voor mezelf financieel duurzaam te maken. Ik werkte me helemaal over de kop. Op dat moment besloot ik: ik moet terug naar de basis. Op een speelse manier aan de gang met maken en handwerk. Die vacature voor een zeepmaker paste precies bij het pad dat ik toen ben ingeslagen.”

Werfzeep_Charlotte_zeepmaken

Wat doe je precies?

“Ik ben zeepmaker, dus ik houd me echt vooral bezig met het handwerk. We hebben 24 vaste zeeprecepten, plus een aantal ‘special edition’-zepen en zepen op maat.
Elke keer als ik een zeep opnieuw maak, herontdek ik hem weer. Terwijl ik bezig ben denk ik eigenlijk altijd ‘oh, dít is echt mijn favoriet’. Bij sommige zepen is de voorbereiding heel leuk. In Schierzeep bijvoorbeeld zit watermunt. Elke keer als ik dat ruik, ben ik even terug in mijn jeugd, aan het kanoën in de slootjes tussen de weilanden. Bij andere zepen, zoals de koffiescrub, is het zeep mengen zelf het leukst. Koffiescrub gaat snel, je moet ontzettend scherp blijven, anders komen er klontjes in. Maar dat is juist een leuke uitdaging.

Sommige mensen denken misschien dat het saai is, zeep maken: je gebruikt immers elke keer dezelfde recepten. Ja, het is productiewerk, maar heel creatief, ambachtelijk productiewerk. Het proces is elke keer subtiel anders. Je werkt met pure natuurproducten, dus de natuur heeft een invloed. Het ene calendulamaceraat reageert weer net anders in dan het andere. Je moet heel erg in het moment zijn als je zeep maakt, bezig zijn met wat er voor je neus gebeurt.

Er is een Japans begrip, shokunin. Ik weet niet of ik het zo goed uitleg, maar dit is mijn interpretatie: je doet elke dag hetzelfde ding, en elke keer streef je naar het optimale, probeer je je er opnieuw zo goed mogelijk toe te verhouden. Voor mij gaat dat niet over perfectie, maar over steeds nieuwe dingen ontdekken in hetzelfde proces. Dat is de inspiratie die ik haal uit zeep maken. Nog steeds heb ik in elke batch plezier.”

Werfzeep_Charlotte_mengen

Wat is je favoriete Werfzeepje?

“Op dit moment de kruidenshampoo. Sinds een jaar ben ik helemaal overgestapt en gebruik ik alleen nog shampoozeep, in combinatie met een appelazijnspoeling. Het ruikt heel erg lekker vind ik, en het werkt supergoed.”

Hoe ziet je leven naast Werfzeep eruit?

Werfzeep_Charlotte zeepmaker

“Vanaf het moment dat ik besloot terug naar de basis te gaan, ben ik me gaan richten op de delen van het creatieve proces die ik het allerleukst vind. De details, het handwerk. Naast mijn werk als part-time zeepmaker heb ik mijn eigen creatieve werk. Ik geef nu een breiles voor beginners via Zoom. En ik bied online workshops aan via Skillshare: bijvoorbeeld in borduren en naaien. Sommige stukken uit mijn modecollectie zijn online te vinden in de vorm van naaipatronen. Ik hoop daar rustig aan verder te bouwen. Maar ik wil ook zeker nog een hele tijd zeep blijven maken!

Ik heb mijn leven zo ingericht dat ik me bezig kan houden met de dingen die ik leuk vind: maken en delen. Mijn creativiteit doorgeven. Zeker in deze tijd merk ik dat dat heel fijn is. Ik zie het ook aan mijn workshops, die worden nu een stuk vaker gedownload.

Een onverwacht feitje tot slot? Dat ik altijd omringd ben door planten. In mijn appartement heb ik er zeker 75, en ik ben nu langzaam mijn balkon aan het omtoveren tot een oase van eetbare planten en bloemen. Groen en doen – dat is mijn leven [lacht].”

Tot slot: aan wie draag je het stokje over?

“Aan Sephora, met wie ik altijd samenwerk.”

Werfzeep_Charlotte_groen_jurk

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *