Team Werfzeep: Dirk!

Sinds januari werkt Dirk bij ons. Alles aan hem is nieuw- zelfs zijn functie! Een sales- en marketingmanager, die hadden we niet eerder. Voor ons kleine bedrijf een behoorlijke stap. Daarom zijn we extra blij met Dirk: net als wij staat hij voor honderd procent eerlijk en transparant zaken doen. Zijn ambitie is om een nieuwe balans naar Werfzeep te brengen, die helemaal bij onze duurzame missie past. Hoe, dat lees je hieronder.

Marktkramen en toekomstplannen

Evelien, Laurens en Dirk kennen elkaar nog uit de ‘marktkraamtijd’: Evelien en Laurens stonden in het begin vaak met de zeep op allerlei markten. Bij een winkelopening kwamen ze Dirk tegen, die toen voor het vegan en biologische raw-chocolatebedrijf Lovechock werkte. Ze vonden elkaar direct in hun idealisme. Het klikte zelfs zo goed dat Evelien weleens heeft verzucht: “Áls we ooit een commercieel iemand naar Werfzeep halen…dan iemand als Dirk!”

In 2023 werd die wens concreet. Tot die tijd hadden we altijd de organische ontwikkeling van Werfzeep gevolgd, maar nu kregen we behoefte aan iemand om grote lijnen uit te zetten. En wat bleek: door een gelukkige samenloop van omstandigheden kon ‘iemand als Dirk’, Dirk zelf worden! We zijn er ontzettend blij mee. Want hoe beter we hem op de werkvloer leren kennen, hoe meer hij inderdaad bij ons blijkt te passen.

Alles draait om balans

Dirk werkte voor idealistische initiatieven als Lovechock, Bumi en Huttopia, maar ook als klein Dirkje had hij al duurzame en groene interesses. “Ik was altijd al een buitenmens,” vertelt hij. “Als kind bracht ik bijvoorbeeld veel tijd door op de boerderij van mijn oom in Baskenland, een traditionele Baskische melkveehouderij. Dat interesseerde me: hoe kun je productief met de natuur samenwerken?”

“Ook later, tijdens mijn studie commerciële economie, bleef die interesse bestaan. Mijn toenmalige vriendin at vegetarisch en ikzelf werkte veel in de horeca. Daardoor werd ik me steeds bewuster van het belang van eerlijke en biologische voeding. Lovechock was daardoor een logische stap. Sowieso heb ik al vanaf het begin van mijn carrière gevoeld dat ik me alleen wil verbinden aan onafhankelijke bedrijven, die geen concessies doen aan hun duurzame missie.”

Voor Dirk zijn die twee, idealisme en een commerciële invalshoek, geen tegenstelling. “Voor mij draait het om balans,” zegt hij. “Het is een kernwaarde van mij dat we als consument de mogelijkheid hebben om bewuste keuzes te maken. Dat we eerlijke en complete informatie krijgen over een product, en de belangrijkste vragen kunnen beantwoorden. ‘Klopt de belofte die dit product doet?’, ‘Welke impact heb ik als ik dit koop?’ en ‘Wil ik de prijs betalen die daarbij hoort?’. De balans zit hem erin dat iedereen daarin eigen keuzes mag maken. Als je het zo bekijkt, doet een commercieel perspectief helemaal niet af aan idealistische waardes.”

Samenwerken met de natuur

Wij kunnen ons helemaal vinden in die bewuste keuzes. Voor ons betekent het maken van eerlijke zeep zoveel meer dan alleen een plaatje van ‘groen’. We willen met onze keuzes zorgen dat de hele productieketen daadwerkelijk in balans is. Dat we zeep maken die op alle vlakken minstens evenveel bijdraagt als het kost om te maken: aan duurzame biologische landbouw en eerlijke lonen; behoud van kennis over de natuur en een prachtig ambacht; een beter milieu; en natuurlijk een gezondere huid! Die toegevoegde waarde is ook wat onze zeepfans waarderen. In die zin is Werfzeep bijna meer een manier van leven dan alleen een product. Zoveel mogelijk circulair, samenwerkend met de natuur.

Dirk legde die link ook, toen hij besloot bij ons te komen werken. Hij vertelt een prachtig verhaal waarin dat samenwerken met de natuur terugkomt. “Wat indruk op me heeft gemaakt,” zegt hij, “is toen mijn oom in Baskenland het land mocht gebruiken van een oude buurvrouw. Zij vertelde dat hij de koeien op een bepaald stuk moest laten grazen. Want daar groeide een specifieke, eiwitrijke grassoort, waar de koeien gezondere melk van gingen geven. Als ik dat soort dingen hoor, realiseer ik me dat er veel oude kennis verloren gaat over leven in balans met de natuur. Het spreekt me aan dat daar bij Werfzeep zoveel aandacht voor is. Als ik zie met hoeveel zorgvuldigheid en kennis er oliën worden gemengd en plantenextracten gemaakt… Dat is voor mijn gevoel ongeëvenaard. Het is mijn doel om al die waarde die in Werfzeep zit, toekomstbestendig te maken.”

Duurzaam de toekomst in

Een duurzame toekomst voor Werfzeep – dat is Dirks missie. “Jullie hebben altijd kunnen vertrouwen op een organische groei,” zegt hij. “Werfzeep is zo’n krachtig product met heldere waardes, dat jullie je met het strategische deel niet zo bezig hoefden te houden.” Nu, vijftien jaar later, is zeep ‘hot’, vertelt hij. Het wordt belangrijker om duidelijk te laten zien wat Werfzeep onderscheidt, op een manier die de vragen uit het begin van dit stuk beantwoordt. Wat koop je precies met een stuk Werfzeep? Welke impact heeft het, en wat kost dat?

“Het is belangrijk dat we in ons bedrijfsmodel waarde toekennen aan alle schakels in de keten,” zegt Dirk. “Onze zeep draagt niet alleen bij aan een gezonde huid, maar op een heel tastbare manier ook aan een betere wereld. Dat moet je eerlijk waarderen, én goed communiceren. Mijn taak is om ook daarin de balans te vinden. Je hebt de ideologie van Laurens en Evelien en het team – en je hebt het commerciële verhaal van hoe je dat waardeert. Niet om ineens een gigantisch merk te worden, maar om te zorgen dat we onze waardes over tien jaar nog steeds op een levensvatbare manier kunnen hooghouden. Daar kom ik om de hoek kijken. Als we die balans vinden…dan zijn we volgens mij op weg naar het Werfzeep van de toekomst.”

Pionieren met goede zin

Hij vertelt hoe leuk het is om daarin stappen te zetten, omdat hij bij ons echt mag pionieren. Lachend geeft hij een voorbeeld. “We konden laatst in een heel leuk tijdschrift een advertentie plaatsen. Het was een beetje last minute, maar meestal kun je dan wel iets aanpassen in je standaardadvertentie. Dus ik vroeg om de advertentietemplates…en die waren er niet. In vijftien jaar Werfzeep was er nog nooit één advertentie geplaatst. En dan toch zo ontzettend gegroeid zijn. Dat vond ik eigenlijk wel een schitterend voorbeeld van wat een mooi bedrijf dit is.”

Gelukkig is het pionieren Dirk wel toevertrouwd, en niet alleen op het gebied van marketing. Volle mailbox? Dirk veegt hem binnen twee weken schoon. Wirwar van snoeren? Dirk bedenkt een nieuw inpriksysteem voor onze laptops. Ook heeft hij inmiddels maandelijkse teamlunches geïntroduceerd waar we allemaal goede zin van krijgen (vooral van de heerlijke zelfgemaakte smeersels die hij dan meeneemt). Een nuchtere doener vol idealen – hij kon eigenlijk niet beter bij Werfzeep passen. Wij zijn heel blij met hem, en we kunnen niet wachten om samen de toekomst van Werfzeep vorm te geven!

Reacties

2 reacties op “Team Werfzeep: Dirk!”

 1. Evelien

  Wat leuk!!
  Heel veel succes met deze job!!

 2. Ingrid Ruijgrok

  Veel succes met elkaar in dit mooie bedrijf. Jullie maken de wereld een beetje beter, zeep voor zeep! 😀
  Warme groet van een trouwe fan.
  Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *