Marie de Jong - Werfzeep zeepmaker

Team Werfzeep: Marie

Sinds vorige winter is ons team bijna verdubbeld, en daar laten we graag wat meer van zien! In een nieuwe serie blogs maak je elke keer kennis met één van de Werfzepers. Toen we een tijdje geleden op social media vroegen waar mensen behoefte aan hadden, reageerde iemand in grote letters met ‘MARIE!’, dus we beginnen met haar.

 

Marie de Jong - Werfzeep zeepmakers

Hoe kwam je bij Werfzeep terecht?

“Een paar jaar geleden liep ik stage bij Studio Vrijdag, de ontwerpstudio die ook in het DRUK-gebouw zit. Toen liep ik natuurlijk elke dag voorbij de werkplaats, en ik probeerde voor het eerst de zeepjes. Ik herinner me ook dat het zo lekker rook als je langsliep. Af en toe keek ik bij Werfzeep naar binnen, ik vond het zo’n intrigerende wereld achter die schuifdeur! Het was toen nog niet eens zozeer de zeep waar ik door geboeid was, maar vooral dat Evelien met veel drive zo’n heel bedrijf heeft weten op te bouwen, en hoe zoiets dan gaat. Ik weet nog dat ik toen al met het plan rondliep om een open sollicitatie te sturen, maar ik durfde nooit. Toen ik eind 2018 zag dat Werfzeep een productiemedewerker zocht, was dat het laatste zetje dat ik nodig had.”

 

Wat doe je precies?

“In eerste instantie werd ik dus aangenomen als productiemedewerker: afwassen, zeep snijden, noem maar op. Nu ben ik floor manager. Dat wil zeggen dat ik ervoor probeer te zorgen dat alles goed loopt op de werkvloer, dat we genoeg voorraad hebben, de zeepplanning klopt enzovoort. Mijn doel is dat niks ooit op is [lacht].”
Die verandering van functie is eigenlijk vanzelf gegaan. Het past sowieso bij mij om mee te denken over alles. Als ik aan het afwassen ben en mensen bespreken op de achtergrond welke etherische oliën er bijbesteld moeten worden, dan sla ik dat op. Dat heb ik trouwens met alles. Soms heeft iemand overdag verteld dat ze de tandarts nog moet bellen, en dan denk ik ’s avonds ineens: oh, zou zij de tandarts nog hebben gebeld?

Het leukst vind ik om alles achter de schermen helemaal te begrijpen, en het dan zo goed mogelijk te laten verlopen. Een klein voorbeeld: bij ons staat op alle wikkels een batchnummer, zodat je altijd kunt terughalen waar je zeepje vandaan komt. In het verleden printten we die wikkels pas als we de zeep gingen inpakken, met als resultaat dat we eindeloos bezig waren om alle informatie bij elkaar te zoeken. Nu doen we het gelijk als we de zeep snijden, dan ligt het batchnummer er nog naast. Zoiets kleins scheelt heel veel tijd. Nou, en dat dan met alles.”

 

Werfzeep Marie zeepsnijden

 

Marie maakt zeep - Werfzeep

Wat is je favoriete Werfzeepje?

“Oh, dat vind ik zo moeilijk! Ik ben wel van de frisse muntgeurtjes: de comfreyzeep en de schierzeep vind ik echt heerlijk. Maar de kruidenzeep ook. En op dit moment staat de boszeep in mijn douche, die vind ik ook weer heel lekker.”

Hoe ziet je leven naast Werfzeep eruit?

“Dat is wel een goede vraag, en iets waar ik op het moment veel mee bezig ben. Ik ben namelijk van huis uit grafisch ontwerper, maar als ik eerlijk ben betwijfel ik of ik daar in de toekomst echt iets mee ga doen. Misschien zou ik wel bij Werfzeep willen doorgroeien, ja! Ik vind dit werk ontzettend leuk om te doen. Dat komt trouwens ook door de collega’s. We hebben zulke leuke, en soms hilarische, gesprekken. Laatst kregen Rinske en ik van Buba de tip voor een natuurlijke deodorant, en bleek achteraf dat we die allebei op dezelfde dag bij dezelfde drogist waren gaan kopen. Dus toen wilde Buba gelijk even aan ons snuffelen. Dat soort momenten. We bespreken ook serieuze onderwerpen, hoor.

Pfff, een gek feitje over mij? Nou, dat ik sommige periodes elke dag ijs eet, ook in de winter? Raketjes, of Festini-ijsjes. Soms is het minder – maar het idee dat er in de vriezer altijd iets lekkers op me ligt te wachten, daar gaat het om.”

 

Marie in het bos bij Werfzeep: lavendel destilleren voor het Zeepboek!
foto uit het lavendelhoofdstuk uit ons Zeepboek, door Laura de Rijk.

Tot slot: aan wie draag je het stokje over?

“Aan Charlotte, die bij ons de meeste zepen ziedt.”

Reacties

Eén reactie op “Team Werfzeep: Marie”

  1. Christa

    Leuk om meer te lezen over de mensen achter Werfzeep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *