Team Werfzeep: Mercedes!

Sinds winter 2019 is ons team bijna verdubbeld, en daar laten we graag wat meer van zien. In een serie blogs maak je elke keer kennis met één van de Werfzepers. Vorige keer gaf Merel het stokje door aan Mercedes, onze aspirant zeepmaker – en de laatste interviewkandidaat!

Werfzeep Mercedes_zeepsnijden1 (1)

Hoe ben je bij Werfzeep terechtgekomen?

Mijn nicht stuurde me de vacature toen ze die zag langskomen, met de boodschap: “Ik heb hier zelf geen tijd voor maar alsjeblieft, solliciteer hierop.” Ze vond het blijkbaar heel erg bij me passen. Dat vond ik zelf eigenlijk ook wel. Ik heb in Zweden een jaar een moestuinopleiding gevolgd en was al veel bezig met geneeskrachtige kruiden enzo. En ik houd erg van werken met m’n handen: timmeren, ik gaf workshops huttenbouwen aan kinderen, en ik werkte veel in mijn eigen tuin.

Tijdens de sollicitatie was ik even bang dat ik het helemaal verprutst had. Het eerste gesprek was online, via Zoom, ik zag zo’n commissie van vier hoofden voor me zitten en sloeg helemaal dicht, haha. Toch vonden ze me volgens mij leuk, want ik mocht een proefdag doen. Dat vond ik heel fijn, om te kunnen voelen: pas ik hier? Het antwoord was gelukkig ‘ja’. Van beide kanten!

Werfzeep Mercedes_minizeepjes1

Wat doe je precies?

Ik ben aangenomen als junior zeepmaker. Dat houdt in dat ik ondersteunende taken doe zoals zeepsnijden, terwijl ik ondertussen steeds meehelp om nieuwe zepen te leren maken. Ik vind het best spannend, dat zeepmaken: ze investeren echt in me. Gelukkig word ik begeleid door Charlotte en Anne-Fleur; ik kan hen alles vragen. Sowieso is het team erg leuk, het is altijd gezellig en iedereen heeft gevoel voor humor.

Het leuke vind ik dat zeepmaken veel gevarieerder is dan ik dacht. Je moet aan zoveel specifieke dingen denken bij elke zeep! Sommige zepen gaan bijvoorbeeld heel snel, dan werkt de mix van etherische oliën als een katalysator, andere gaan weer veel langzamer. Net heb ik bijvoorbeeld voor het eerst in mijn eentje de lavendelswirl gemaakt; die kun je goed controleren. De ylang ylang wordt dan juist weer altijd chaos. Daar kan ik me nu al op verheugen, om te leren waarom dat zo is en die te leren maken.

Wat ik ook heel leuk vind is dat je echt alle stappen in een proces meemaakt, zeep maken is niet één ding. Laatst stond ik bijvoorbeeld aloë vera uit te schrapen als voorbereiding voor de kruidenzeep; later hielp ik mee de zeep te maken. Het zijn allemaal kleine dingen bij elkaar die samen zo’n mooie zeep opleveren. Ook bijvoorbeeld het afwassen hoort daarbij, als afronding van het proces. Ik kan daar echt van genieten. Wel is het fysiek vrij zwaar, ik hoef eigenlijk niet meer te sporten. Ik vlieg altijd rond in het atelier, maar kreeg laatst van Hadassa de wijze les mee: ‘het is een marathon en geen sprint.’ Dus daar probeer ik nu een beetje op te letten, haha. Gelukkig had ik in de tuin al goed geoefend met vanuit mijn benen tillen, niet vanuit m’n rug, dat scheelt.

Werfzeep interview Mercedes_tuin

Hoe ziet je leven naast Werfzeep eruit?

Een leuke link met Werfzeep, behalve de tuin natuurlijk, is dat ik van huis uit ook altijd al heb meegekregen om zoveel mogelijk dingen zelf te doen en te maken. Zoals timmeren dus. In een werkplaats in Amsterdam, die ik van mijn ouders heb overgenomen, heb ik een compleet huisje gebouwd, op een soort verdieping in de werkplaats. De douche is een enorme regenton, ik vind het altijd heerlijk om daarin te staan. En laatst heb ik ook nog een ijzeren plaat achter mijn kachel gelast, om het hout te beschermen tegen brandgevaar. Da’s ook leuk om te kunnen, lassen, al kan ik het niet echt netjes.

Mercedes-kasteelIk ben de laatste jaren wel wat rustiger geworden. Ik had bijvoorbeeld al heel vaak geprobeerd te leren breien, maar het eindigde er altijd mee dat ik alles weer uittrok. Toen ik in Zweden was voor die moestuinopleiding, kreeg ik het daar ineens in de vingers. Nu vind ik breien echt heerlijk om te doen. Ik klink nu wel echt heel saai, hè? [Rinske: “Huh, nee?”] Met dat breien en tuinieren enzo. Maar dat ben ik in het echt niet, hoor. Eh, wat is nog een stoer feitje dat ik zou kunnen noemen? Dat ik heel erg van kastelen houd, en van oude boeken over Viking- en ridderverhalen?

Wat is je favoriete zeepje?

Dat wisselt de hele tijd naarmate ik meer zepen ontdek. Op dit moment is het de haverscrub, want die heb ik net leren maken én net uitgeprobeerd. Maar ik weet zeker dat als ik volgende week een nieuwe zeep leer maken, dat dan mijn favoriet wordt, haha.

Met het interview met Mercedes eindigt deze reeks voorlopig. Onder de categorie ’team Werfzeep’ kun je alle interviews teruglezen!

Mercedes-bosaardbeitjes

Reacties

2 reacties op “Team Werfzeep: Mercedes!”

  1. Marga Arents

    Een grote eigenheid, met aardbeienhumor ook nog. Je spreekt me heel erg aan Mercedes! Succes met je nieuwe zepen en hou plezier!

    1. Rinske

      Wat een leuk woord/compliment, ‘aardbeienhumor’. Ik zal het doorgeven aan Mercedes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *