Merel in de Werfzeep inpakwerkplaats met pakketjes webshop

Team Werfzeep: Merel

Sinds winter 2019 is ons team bijna verdubbeld, en daar laten we graag wat meer van zien. In een serie blogs maak je elke keer kennis met één van de Werfzepers. Vorige keer gaf Rinske het stokje door aan Merel, die hier nu een paar maanden werkt en het ‘nog leuker vindt dan ze dacht’!

Hoe ben je bij Werfzeep terechtgekomen?

De laatste vijf jaar heb ik in het buitenland gewoond, onder andere in Zuid-Afrika en Engeland. Ik had ruim tien jaar mijn eigen bedrijf als ontwerper, waar ik vooral solo werkte. Eenmaal terug wilde ik heel graag met leuke mensen om me heen werken. Het was grappig hoe dat ging: een goede vriend van me zei uit het niets ‘weet je wat me nou leuk een leuke werkplek lijkt? Werfzeep!’ En twee weken later zag ik ineens jullie vacature.

Ik solliciteerde en had er gelijk een heel goed gevoel bij – jullie gelukkig ook bij mij. En nu ik er eenmaal werk is het hier nog veel leuker dan het leek!

Merel in de Werfzeep inpakwerkplaats met pakketjes webshop

Wat doe je precies (en wat is daar zo leuk aan)?

Wat me zo aanspreekt aan Werfzeep is dat we iets helemaal vanaf nul maken – we verwerken pure basisingrediënten tot een mooi…kun je zeep een gebruiksvoorwerp noemen? Nou ja, iets moois dat je kunt gebruiken in ieder geval. Ik denk dat dat heel goed aansluit bij wat ik altijd wilde bereiken als ontwerper. Het is basic en niet-basic tegelijk: het zeepmaakproces heeft een heleboel stappen, maar al die stappen hebben een menselijke maat. We doen het allemaal zelf hier in het atelier, er wordt niets uitbesteed. En in dat proces krijgt iedereen de ruimte om vanzelf toe te bewegen naar de dingen waar ‘ie goed in is.

Werfzeep_Merel_zeepsnijden_2Mijn werk kun je samenvatten als ‘zorgen dat de zepen bij klanten komen’. Ik snijd ze en stapel ze op pallets die naar de inpakwerkplaats gaan; als ze terugkomen verwerk ik ze tot bestellingen voor winkels en klanten van de webshop. Werfzeep_Merel pakt zepen in webshop-BFFblog10En verder help ik een handje waar het nodig is, bijvoorbeeld bij het inpakken van extra zeepjes, afwassen, opnieuw indelen van voorraden, en noem maar op. Ik mag ook steeds vaker helpen bij het maken van hydrolaten, heel leuk.

Ik houd erg van efficiëntie, dingen ordenen en regelen, dus dit werk past goed bij me. Het leukst vind ik dat er naast de dagelijkse routine altijd wel iets nieuws of onverwachts gebeurt. Dan komt er een enorme pallet kokosolie binnen en mag ik bedenken hoe we al die dozen olie op de handigste manier tussen de bestaande voorraad kunnen ’tetrissen’. Je zou het werk ondersteunend kunnen noemen, maar zo voel ik het zelf niet. Ik voel me een volwaardig onderdeel van ons systeem dat ervoor zorgt dat we mensen blij kunnen maken met mooie zepen. Die regeldingen horen er sowieso bij, het is ook werk dat goed moet gebeuren. Ook daar zit schoonheid in.

Werfzeep_Merel_zeepsnijden_3

Hoe ziet je leven naast Werfzeep eruit?

Een van de redenen dat ik Werfzeep zo’n leuk bedrijf vind, is dat ik zelf al veel bezig was met wildplukken. Daar zit dus een leuke link, want we gebruiken hier ook allerlei planten voor onze extracten en zepen. Het grappige is dat ik nooit zo geur-georiënteerd was, maar nu steek ik mijn neus gelijk in elke plant die ik tegenkom. Alleen mijn eerste gedachte is niet ‘kan ik er zeep van maken’, maar ‘kan ik het eten’. Door mijn werk bij Werfzeep ben ik zelf ook weer meer gaan uitzoeken over wildplukken: bijvoorbeeld over het gebruik van dennentoppen voor thee of stroop.

Wat ik zo fascinerend vind aan wildplukken is dat je helemaal vanaf niets (of bijna niets) een gerecht kunt maken met dingen die gewoon voor je neus groeien. Dat is ook wat ik het leukste vind aan mijn balkonmoestuin, iets anders waar ik veel tijd aan besteed. Ik kweek daar sla, en mijn vriend Ruud en ik kunnen nu al een hele tijd salades eten die helemaal van het balkon komen, met kruiden, bieslook en bloemen die ik ook zelf heb gekweekt. En die pluk ik dan in een mandje dat ik zelf heb gevlochten, en eten we op het balkon, op de inklapbare tuinbank die we zelf hebben gemaakt [lacht]. Dat is echt alles wat ik leuk vind in één beeld.

Oh, en nog iets heel anders, maar ook erg leuk: ik heb net een kano gekocht. Dus deze zomer ga ik de grachten van Utrecht verkennen.

Wat je favoriete zeep?

Ylang ylang! Ik wist helemaal niet dat ik van zoete geuren hield, maar dit is zo’n uitgesproken, vrolijke, blije zeep. Ik zou zelf ook wel een ylang ylangzeep willen zijn.

Aan wie wil je het stokje doorgeven?

Mercedes – dat is onze nieuwste aanwinst in het atelier, dus daar wil ik natuurlijk alles van weten!

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *